|
СЪВЕТЪТ НА Д-Р ЛАСКИН:
АКО ИСКАТЕ ДА ПРОДЪЛЖИТЕ ЖИВОТА СИ, ПРЕМИНЕТЕ НА НИСКОБЕЛТЪЧНА ДИЕТА!
Количеството белтъчини, което не бива да се превишава, се изчислява, като се умножи 0,52 г по височината (ръста) на човека.
Даден е пример с жена на 64 кг, за която нормата е до 35 г белтъчини дневно.
СПРАВКА ЗА КОЛИЧЕСТВОТО БЕЛТЪЧИНИ В 100 г ПРОДУКТ:
- месо, бобови, сирене – 30 г
- птици, риба, извара – 15 г
- елда, овесени ядки – 10 г
- хляб, макарони, яйца – 8 г
- мляко, кефир – 5 г
- плодове, зеленчуци – 1 г
ВСЕКИДНЕВНО може да се употребява:
- 3 суп. л. олио
- 2 ч. л. мед
- цвекло, тиква, червен пипер
- картофи – ограничено (до 2 картофа на седмица)
ДА СЕ ИЗБЯГВА - сладко, солено и пържено!
ПРИМЕРНО МЕНЮ
на пациентка на д-р Ласкин, цитирано чрез нейния разказ в книгата му.
Жената през 1996 г. заболява от рак на яйчниците, преминава през операция и химиотерапия и малко по-късно случайно се запознава с терапията на д-р Ласкин. Съставя си с негова помощ меню, което спазва години наред.
Преводът е по книгата, затова е запазен разказът от І л. ед. ч.
Ето менюто й:
1. ПРЕДЗАКУСКА
Сутрин на гладно (преди закуска) – сок (фреш) от морков + тиква + ябълка или
фреш от грейпфрут.
2. ЗАКУСКА
Каша от елда или овесени ядки, после зелен чай с мед (към него прибавям мента, мащерка и др. билки, кори от ябълки, от лимон и портокал).
Кашата от елда приготвям така: заливам 2 суп. л. елда с гореща вода и оставям
за около половин час, докато зърната набъбнат, след това я кипвам на огъня.
Подправям я с олио и малки парченца сирене.
Овесената каша приготвям така: 2 суп. л. овесени ядки + 1 суп. л. трици заливам с топла вода и оставям да набъбне (но не я кипвам!). Подправям с предварително накиснати стафиди и нарязани на парчета сушени сливи (също предварително накиснати).
3. ОБЕД
Състои се от 3 блюда, но те не включват супа:
1) Зеленчукова салата; 2) Зелена салата; 3) Основно ястие (топло) – 1 ден пилешко или риба, на другия – зеленчуково ястие (варен картоф, зеле или броколи)
1) Зеленчукова салата – нарязано полусварено цвекло, пресни моркови, нарязани глава лук, ябълка и кисело зеле (приблизително поравно). Прибавя се олио (зехтин). Впрочем през лятото никога не консумирам тази салата, предпочитам другата (Зелена салата), макар и в по-голямо количество.
2) Зелена салата – пресни краставици, домати, листна салата (през зимата – китайска), червена пиперка, зелен лук, магданоз, копър, чесън. Количеството от всеки вид е според вкуса (но общо взето – поравно), само чесънът е не повече от 2 скилидки.
3) Основно ястие:
а) Риба – 50-60 г леко размразено филе (предпочитам морски костур) се нарязва на малки парченца и се задушават в малко мазнина (олио). Отгоре се посипва нарязана глава лук и се добавя вода. Ври на тих огън под похлупак;
б) Пиле – по най-простия начин – сварено.
в) Зеленчуково ястие – напр. цветно зеле или броколи. Приготвям като рибата – с малко лук и ври на тих огън. Не използвам при варенето никакви други подправки, освен малко сол. Обеда приключвам, както и закуската, със зелен чай.
4. ВЕЧЕРЯ
Винаги една и съща: малка кофичка кисело мляко, обезсолена извара, твърда сирене, зелен чай.
Те насищат организма с калций.
5. МЕЖДУ ОСНОВНИТЕ ХРАНЕНИЯ
Плодове и ядки: гръцки орехи, ябълка, киви, мандарини, фурми, ягоди и др. (според сезона). През лятото ям плодове, а пред зимата – и сокове.
Пия до 2 л вода дневно – често и по малко, също и преди хранене.
Препоръчва се и чаша сухо червено вино на ден.
НАПЪЛНО ЗАБРАНЕНИ (особено в първите години на диетата):
- месо (освен постно пилешко), масло, майонеза, прясно мляко, каймак, сметана
- хляб (ограничено и само пълнозърнест), макаронени изделия
- сладко (с изключение на плодове – пресни и сушени и мед)
- бяло зеле (з изключение на кисело, но лично приготвено).
ЗА ПОВИШАВАНЕ НА ХЕМОГЛОБИНА:
1) 1 суп. л. леща се смила и залива с чаша вода. Оставя се да се утаи и се изпива на глътки през деня.
2) И една стара рецепта:
В 4 ябълки „антоновки” се забиват 30 гвоздея (може дори да са ръждиви). Оставят се през нощта, а сутринта гвоздеите се изваждат, ябълките се опичат и изяждат в продължение на един ден.
ЗА ИМУННАТА СИСТЕМА
„Имунал” , екстракт от Ехинацея, от Розова радиола – редувам ги всяка седмица. Правя контрастни душове, разходки, закалявам се, залагам на положителните емоции, уповавам се на подкрепата на близките си хора.
София Смоленска, Москва
|