| 
         
        
  
        
				СЪВЕТЪТ НА Д-Р ЛАСКИН: 
 АКО ИСКАТЕ ДА ПРОДЪЛЖИТЕ ЖИВОТА СИ, ПРЕМИНЕТЕ НА НИСКОБЕЛТЪЧНА ДИЕТА!
 
 Количеството белтъчини, което не бива да се превишава, се изчислява, като се умножи 0,52 г по височината (ръста) на човека. 
 Даден е пример с жена на 64 кг, за която нормата е до 35 г белтъчини дневно. 
 
 
 СПРАВКА ЗА КОЛИЧЕСТВОТО БЕЛТЪЧИНИ В 100 г ПРОДУКТ:
 - месо, бобови, сирене – 30 г
 - птици, риба, извара – 15 г
 - елда, овесени ядки – 10 г
 - хляб, макарони, яйца – 8 г
 - мляко, кефир – 5 г
 - плодове, зеленчуци – 1 г
 
 ВСЕКИДНЕВНО може да се употребява:
 -	3 суп. л. олио
 -	2 ч. л. мед
 -	цвекло, тиква, червен пипер 
 -	картофи – ограничено (до 2 картофа на седмица)
 
 ДА СЕ ИЗБЯГВА - сладко, солено и пържено!
 
 
 ПРИМЕРНО МЕНЮ 
 на пациентка на д-р Ласкин, цитирано чрез нейния разказ в книгата му. 
 Жената през 1996 г. заболява от рак на яйчниците, преминава през операция и химиотерапия и малко по-късно случайно се запознава с терапията на д-р Ласкин. Съставя си с негова помощ меню, което спазва години наред. 
 Преводът е по книгата, затова е запазен разказът от І л. ед. ч. 
 
 Ето менюто й:
 
 1.	ПРЕДЗАКУСКА
       Сутрин на гладно (преди закуска) – сок (фреш) от морков + тиква + ябълка или
       фреш от грейпфрут.
 
 
 2.	ЗАКУСКА
 Каша от елда или овесени ядки, после зелен чай с мед (към него прибавям мента, мащерка и др. билки, кори от ябълки, от лимон и портокал).
            
             Кашата от елда  приготвям така: заливам 2 суп. л. елда с гореща вода и оставям
             за около половин час, докато зърната набъбнат, след това я кипвам на огъня. 
             Подправям я с олио и малки парченца сирене.
 
 Овесената каша приготвям така: 2 суп. л. овесени ядки + 1 суп. л. трици заливам с топла вода и оставям да набъбне (но не я кипвам!). Подправям с предварително накиснати стафиди и нарязани на парчета сушени сливи (също предварително накиснати). 
     
 
 3.	ОБЕД
 Състои се от 3 блюда, но те не включват супа:
 1)	Зеленчукова салата; 2) Зелена салата; 3) Основно ястие (топло) – 1 ден пилешко или риба, на другия – зеленчуково ястие (варен картоф, зеле или броколи)
 
 1) Зеленчукова салата – нарязано полусварено цвекло, пресни моркови,  нарязани глава лук, ябълка и кисело зеле (приблизително поравно). Прибавя се олио (зехтин). Впрочем през лятото никога не консумирам тази салата, предпочитам другата (Зелена салата), макар и в по-голямо количество. 
 
 2)	Зелена салата – пресни краставици, домати, листна салата (през зимата – китайска), червена пиперка, зелен лук, магданоз, копър, чесън. Количеството от всеки вид е според вкуса (но общо взето – поравно), само чесънът е не повече от 2 скилидки. 
 
 3)	Основно ястие:
 а) Риба – 50-60 г леко размразено филе (предпочитам морски костур) се нарязва на малки парченца и се задушават в малко мазнина (олио). Отгоре се посипва нарязана глава лук и се добавя вода. Ври на тих огън под похлупак;
 
 б) Пиле – по най-простия начин – сварено.
 
 в) Зеленчуково ястие – напр. цветно зеле или броколи. Приготвям като рибата – с малко лук и ври на тих огън. Не използвам при варенето никакви други подправки, освен малко сол. Обеда приключвам, както и закуската, със зелен чай. 
  
 
   4. ВЕЧЕРЯ
 Винаги една и съща: малка кофичка кисело мляко, обезсолена       извара, твърда сирене, зелен чай. 
 Те насищат организма с калций. 
 
 
 5. МЕЖДУ ОСНОВНИТЕ ХРАНЕНИЯ 
 Плодове и ядки: гръцки орехи, ябълка, киви, мандарини, фурми, ягоди и др. (според сезона).  През лятото ям плодове, а пред зимата – и сокове.
  Пия до 2 л вода дневно – често и по малко, също и преди хранене. 
  Препоръчва се и чаша сухо червено вино на ден. 
 
 
 НАПЪЛНО ЗАБРАНЕНИ (особено в първите години на диетата):
 - месо (освен постно пилешко), масло, майонеза, прясно мляко, каймак, сметана
 - хляб (ограничено и само пълнозърнест), макаронени изделия
 - сладко (с изключение на плодове – пресни и сушени и мед)
 - бяло зеле (з изключение на кисело, но лично приготвено). 
 
 
 ЗА ПОВИШАВАНЕ НА ХЕМОГЛОБИНА:
 1) 1 суп. л. леща се смила и залива с чаша вода. Оставя се да се утаи и се изпива на глътки през деня. 
 
 2) И една стара рецепта:
 В 4 ябълки „антоновки” се забиват 30 гвоздея (може дори да са ръждиви). Оставят се през нощта, а сутринта гвоздеите се изваждат, ябълките се опичат и изяждат в продължение на един ден.
 
 ЗА ИМУННАТА СИСТЕМА
 „Имунал” , екстракт от Ехинацея, от Розова радиола – редувам ги всяка седмица. Правя контрастни душове, разходки, закалявам се, залагам на положителните емоции, уповавам се на подкрепата на близките си хора. 
 
 София Смоленска, Москва
 
 
  
        
        
  
          |