|
Тук помествам превода на ПЪЛНОТО СЕДМИЧНО МЕНЮ според диетата на В. Ласкин:
СЕДМИЧНО МЕНЮ ПО В. ЛАСКИН
ПРЕДЗАКУСКА (30 мин. преди закуска) – каша от шипково брашно:
100 г шипки се смилат, взима се 1 суп. л. и се разрежда със студена преварена вода до течна каша.
Прибавя се десертна лъжичка цветен мед. Изяжда с бавно.
І ЗАКУСКА
- понеделник, сряда и събота:
1) Каша от елда с пшенични трици и олио препоръчва се нерафинирано или зехтин);
2) зелен чай със стафиди (вместо загар), 3) 50 г пълнозърнест хляб;
– вторник и четвъртък:
1) Същата – каша, зелен чай, хляб, но кашата е овесена (от ядки или кълнове
– петък и неделя:
Същата, но кашата е с кафяв ориз
ІІ ЗАКУСКА
– понеделник и четвъртък:
Черни боровинки
– вторник и петък:
Грозде (със семките)
– сряда, събота, неделя:
Ананас
ПРЕДОБЕД (30 мин. преди обяда) – каша от шипково брашно и цветен мед (както ПРЕДЗАКУСКА-та)
ОБЕД
– понеделник и четвъртък:
І Блюдо – супа:
1 чаша бобови (боб, бакла), нарязана глава лук, 2 стъбла керевиз (целина), 3 моркова, 2 суп. л. олио (зехтин) и 4 чаши вода. Вари се 30 мин.
ІІ блюдо - Риба - сьомга:
100-150 г сьомга, 2 стъбла аспержа, 2 неголеми домата, 4-5 гъби шийтаке, 5 грозда без семките, 3 суп. л. олио (зехтин), 1 ч. л. лимонов сок, 2 скилидки чесън, копър, 1 зелена пиперка
Вари се на тих огън 15 мин.
– вторник и петък:
І Блюдо – леща:
0,7 чаша леща, 4 чаши вода, 1 глава нарязан лук, 2 моркова, 2 стъбла аспержи, 2 стъбла магданоз, 2 стъбла копър, 1 стръкче пелин, чубрица. Вари се 30 мин.
ІІ Блюдо – пиле (за предпочитане домашно) с джинджифил:
200 г пиле (без кожата), 2 големи глави нарязан лук, 1 домат, 2 суп. л. олио, 1 суп. л. бяло вино, 1 ч. л. пресен джинджифил, 2 суп. л. портокалов сок, 1 ч. л. настъргана кора от портокал, чаша гроздови зърна (без семки).
Нарязаното на парченца пиле се залива със студена вода и се вари 3 мин.(?). Прибавят се запърженият до златисто лук и останалите подправки. Ври още 3-5 мин. При сервирането се украсява с гроздовите зърна.
– сряда, събота и неделя:
І Блюдо – супа
1 нарязана глава лук, 3-5 стъбла аспержи, 3-4 скилидки чесън, 2-3 парчета от корени на лопуш (репей), 100 г гъби шийтаке, морков, целина, 1 цвекло, 100 г бяло зеле.
Вари се 30 мин.
ІІ Блюдо – вегетарианско (по избор)
Хляб – 150-200 г пълнозърнест
Сокове – 200-250 – фреш (по избор).
ВЕЧЕРЯ:
Вегетарианско блюдо по избор, орехи, бадеми, зелен чай със стафиди (вместо захар).
ЗАДУШЕНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ ЗА ВЕГЕТАРИАНСКИТЕ ДНИ:
Средно по размери цвекло, 2 моркова, 100 г броколи, 100 г брюкселско зеле, 100 г цветно зеле, 1 пиперка, 1 суп. л. олио.
Нарязаните зеленчуци се задушават 30 мин.
ЗАБ.
1) Към всяко блюдо през цялата седмица трябва да се добавят свежи зеленчуци, 4-5 стръка копър (и семена), нарязан лук (зелен и кромид), чесън, 3-5 стръка магданоз, 2-3 стръка джоджен или мента, малко морски водорасли, 1 суп. л. олио (зехтин).
2) Съотношението на употребяваните зеленчуци спрямо рибата и пилето да бъде 3:1.
3) Някои екзотични съставки (аспержи, шийтаке) може да бъдат заменени, за препоръчване с такива, които имат доказано антираково действие (напр. руската бяла гъба и съответно български аналози).
|