|
Тема |
Re: Нужна ми е вяра! [re: Mario] |
|
Автор | pepi (Нерегистриран) | |
Публикувано | 07.11.07 02:55 |
|
|
Учени от Университета в Нотингам, Великобритания, установиха причините, поради които лютата чушка е способна да убива раковите клетки. Те открили, че капсаицинът, отговорен за острия вкус и раздразняващото действие на лютата чушка, предизвиква масов мор на злокачествените клетки благодарение на митохондриите- органели, обезпечаващи клетката с енергия.
В хода на изследването учените, под ръководството на Тимоти Бейтс, изучили ефекта на капсаицина върху културата на клетки на рак на белите дробове и на рака на задстомашната жлеза.
Изяснило се, че капсаицинът се свързва с белтъците на митохондриите на раковите клетки и стимулира процеса на апоптоза /генетично програмирана смърт на клетката/, без при това да засяга здравите клетки.
„Доколкото тези вещества атакуват „в сърцето” туморните клетки, ние вярваме, че сме успели да открием главната „ахилесова пета” на всеки рак. Биохимията на митохондриите на раковите клетки силно се отличава от биохимията на нормалните клетки. Това е избирателна, присъща на раковите клетки уязвимост”, съобщава Бейтс. По такъв начин доза капсаицин, стимулираща смъртта на раковите клетки, не влияе на нормалните, добавя ученият.
Според авторите на изследването, в бъдеще на основата на капсаицина и подобни нему вещества могат да бъдат създадени ефективни противоракови препарати. Фактът, че капсаицинът влиза в състава на широко разпространени продукти, доказва неговата безопасност и може да ускори процеса по създаването на нови лекарства.
Резултатите от изследването са публикувани в списанието Biochemical and Biophysical Research Communications.
|
| |
|
|
|