|
Тема |
Re: Трикове за източване [re: Kиpo] |
|
Автор |
bobi5run-207134 (Любител на вино) |
|
Публикувано | 13.10.14 18:38 |
|
|
Киро,
Това последното беше много точно. Искам да благодаря и на двама ви, защото приложих това изобретение - работи и ми спести адски много хамалогия.
Досега ползвах следния египетски метод: с кофа вадя от бидона с гроздовата каша, сипвам на един гифгир, който е нанизан на една кофа (това съоръжение - в 3 екземпляра уж за производителност), като се оцеди - разделям джибрето от виното.
Намерих в магазина и някаква тапа за Ф50 ПВЦ-тръбата - влиза перфектно. Преди това увих тапата с много тънък найлон и я позалепих с черна лепенка за електро-изолиране. Не съм броил дупките, но са горе-долу по 1 на 3 кв. см., като в долния край пробих повечко, защото виното пада долу, все пак. Като я гледам тая пущина колко е яка , мисля, че може да понесе още толкова дупки, само че вече приключих. При пробиването на дупките връщах свредела (3мм) обратно по още 1-2 пъти да загладя отвора и да обера стружките. Не съм заглаждал с пила, само краищата. После - яко миене.
Нямаше дебел маркуч, затова взех по-тънък (около 1.5см в диаметър), като свързах два, долните краища срязани под 45градуса ъгъл за да не се самозатапи. Интересното е, че на единия варел (по-високият) и двете тръбички работиха заедно доста време, а на по-ниския не само, че не успях да ги задействам заедно, ами и едната прекъсваше. Причината е очевидна - източването е по-бързо от филтрирането в обема на тръбата. По тази причина ще свържа и трето маркучле - още по-тънко за такива случаи.
|
| |
|
|
|