|
Тема |
Re: Реколта 2013 [re: Strannost_nqkakva] |
|
Автор |
tvtodorov (ентусиаст) |
|
Публикувано | 22.09.13 22:36 |
|
|
Това е малко въпрос към другата тема: "Как да направим хубаво вино".
Все пак, ще ти отговоря и тук. Наясно съм с всички мераци за "натурално вино". С комшията тоя спор го водим две години, докато не му вкиснаха 200л. вино. Тогава си преразгледа гледната точка.
Колкото и добро да е гроздето, дори и зърно по зърно, няма гаранция че в следващите етапи няма да се появи засечка. Санитарния минимум е по 0,5мл. на 1кг. мъст, или при смачкани 500кг. грозде слагаме 250мл. серниста. Иначе дозата е 1-1,5мл/л. Какви са предимствата и недостатъците от тая процедура. Първо убива дивите дрожди по гроздето. Ако например имаме едно хубаво грозде на 24 захарност дивите дрожди не могат да го изкарат до края. За да се засеят култивирани, които могат да изкарат вино и на 25 захарност, трябва серниста. Второ, сернистата повишава екстракцията на цвят, аромат и други благини от шлюпките, към сока. Трето и най-важно - унищожават всички вредители, които правят поразии, и предпазва поне до края на ферментацията за появата на други такива. Обаче много са важни и санитарните изисквания, които трябва да се спазват:
- съдовете да не са празни по време на вторичната ферментация и избистрянето
- да не се точи вино за пиене и бурето да се преполувява, да влиза много въздух и т.н.
- съдовете да нямат утайка от миналата година, да не е вкисвало нещо миналата година, да не стои прекалено дълго върху утайката и то в топло помещение
- да има воден звънец
и т.н.
Какви са вредите от серниста - на практика никакви. Голяма част от нея се изпарява още при слагането. Така че, чисто вино означава вино със серниста в оптимални граници.
Все пак поствай мнението и в другата тема, но и Киро ще ти каже същото. Ако искаш вино без серниста, купувай 150кг. Памид и 50кг. Мерло примерно, на захарност 20-21 и го пиеш преди да се е избистрило и така. Проблеми няма да има.
http://ttodorov.alle.bg
|
| |
|
|
|