Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 00:58 10.10.25 
Клубове / Общества / Непрофесионални / На пиячите Всички теми Следваща тема Пълен преглед*
Информация за клуба
Тема Re: Реколта 2013 [re: Strannost_nqkakva]
Автор tvtodorov (ентусиаст)
Публикувано22.09.13 22:36  



Това е малко въпрос към другата тема: "Как да направим хубаво вино".
Все пак, ще ти отговоря и тук. Наясно съм с всички мераци за "натурално вино". С комшията тоя спор го водим две години, докато не му вкиснаха 200л. вино. Тогава си преразгледа гледната точка.
Колкото и добро да е гроздето, дори и зърно по зърно, няма гаранция че в следващите етапи няма да се появи засечка. Санитарния минимум е по 0,5мл. на 1кг. мъст, или при смачкани 500кг. грозде слагаме 250мл. серниста. Иначе дозата е 1-1,5мл/л. Какви са предимствата и недостатъците от тая процедура. Първо убива дивите дрожди по гроздето. Ако например имаме едно хубаво грозде на 24 захарност дивите дрожди не могат да го изкарат до края. За да се засеят култивирани, които могат да изкарат вино и на 25 захарност, трябва серниста. Второ, сернистата повишава екстракцията на цвят, аромат и други благини от шлюпките, към сока. Трето и най-важно - унищожават всички вредители, които правят поразии, и предпазва поне до края на ферментацията за появата на други такива. Обаче много са важни и санитарните изисквания, които трябва да се спазват:
- съдовете да не са празни по време на вторичната ферментация и избистрянето
- да не се точи вино за пиене и бурето да се преполувява, да влиза много въздух и т.н.
- съдовете да нямат утайка от миналата година, да не е вкисвало нещо миналата година, да не стои прекалено дълго върху утайката и то в топло помещение
- да има воден звънец
и т.н.

Какви са вредите от серниста - на практика никакви. Голяма част от нея се изпарява още при слагането. Така че, чисто вино означава вино със серниста в оптимални граници.
Все пак поствай мнението и в другата тема, но и Киро ще ти каже същото. Ако искаш вино без серниста, купувай 150кг. Памид и 50кг. Мерло примерно, на захарност 20-21 и го пиеш преди да се е избистрило и така. Проблеми няма да има.

http://ttodorov.alle.bg


Цялата тема
ТемаАвторПубликувано
* Реколта 2013 tvtodorov   11.08.13 14:52
. * Re: Реколта 2013 Strannost_nqkakva   21.09.13 11:39
. * Re: Реколта 2013 tvtodorov   22.09.13 22:36
. * Re: Реколта 2013 Strannost_nqkakva   24.09.13 10:07
. * Re: Реколта 2013 Киро   23.09.13 19:57
. * Re: Реколта 2013 Bлeчyгo   24.09.13 09:35
. * Re: Реколта 2013 tvtodorov   24.09.13 12:32
. * 2014 The bad reptile   29.09.14 21:58
. * Re: 2014 prisoner-93619   30.09.14 20:05
. * Re: 2014 cyrus9358O   01.10.14 20:54
. * Re: 2014 The bad reptile   02.10.14 20:38
. * Re: 2014 cyrus9358O   06.10.14 20:18
. * Re: 2014 cyrus9358O   06.10.14 20:20
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.