|
|
| Тема |
Re: винен проблем [re: K.Kirow-206972] |
|
| Автор |
victory_vt (непознат
) |
|
| Публикувано | 27.12.11 17:36 |
|
|
|
Ако е спряла ферментацията - причините са следните :
1. Ниски температури (под 15 гр.) / високи температури - (едва ли)
решение :
Затопляне по някакъв начин до 20 гр. поне ! и поддържане на тази температура.
2. При неизползване на културни дрожди е съвсем нормално да спре на около 5 % по захаромер (което отговаря на около 10 % захарност в действителност понеже захаромера лъже когато има и алкохол в сместа) ако началната захарност е била над 20-22 %
решение :
Купувате дрожди за трудна ферментация и активатор (храна за дрождите - диамониев фосфат,витамин Б и тиамин)
заквасвате с тях по описанието на пакета.
Подържате температурата не по-ниска от 20 гр. (как ? - бутилки с топла вода като грейка, завиване с вата,одеала и др., ел.одеало, нагревател за аквариум 200 вата)
/Защо дивите дрожди не могат да доферментират мъст с начално захарно съдържание над 22% ? Ами много просто - те не издържат на алкохол над 10% - а при коефициент на преобразуване на захарите в алкохол 0.58 примерно - от 22% захари се получава 12.76 % алкохол - дивите дрожди спират да бачкат при 10 и съответно остават поне 6-7 % захари неразградени, ако сложим и студа - може и над 10 да останат неразградени/
| |
| |
|
|
|