|
Тема |
Грозде "Врачански теменуга" |
|
Автор |
stefsto (новак) |
|
Публикувано | 30.08.10 09:06 |
|
|
Историята мълчи по въпроса кой и кога е създал ароматния сорт Врачанска теменуга. Известно е само, че е местен. Зърната на това грозде са овални и средно големи. Те са жълто-зелени с ръждиви петна и редки точици. Кожицата е дебела и крехка. Вълшебството му е в силния мирис на горски теменуги, примесен с дъх на лимон и кардамон. Врачани са отглеждали скъпоценните главини още преди Освобождението. Но и тогава количествата са били бутикови, защото тези лози не раждат много. От Евксиноград днес признават, че "Врачанският мискет" е символът на избата - най-продаваното, най-търсеното и най-бързо свършващото се вино на пазара. Уникалният сорт обаче едва не изчезнал. По времето на Тодор Живков в родния за гроздето Врачански регион е имало 800 декара с Врачанска теменуга. От тях се добивало към 20 тона грозде, от което пък се получавали 10 тона вино. От тези насаждения се захранвал Евксиноград. Придърпвали се тайничко по 4-5 тона грозде за нелегалното производство в местния винпром. Но масивите с ароматния сорт преди двадесетина години били изкоренени от собствениците, които получили обратно одържавените си лозя. В последно време частни производители полагат усилия да завъдят и разпространят отново Врачанската теменуга. Така бившият шеф на финансов контрол във Враца Иван Иванов вече отглежда 200 декара от сорта край родното си село Бъркачево. Но то е в Белослатинско. В района край Враца, където е създаден сорта, промишлени насаждения няма. Виното на бившия ревизор се бутилира и старее в Прилепната галерия на пещера Магурата край село Рабиша. Той го е патентовал, а етикетът е с името "Врачанска теменуга".
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2010-08-30&article=338238
|
| |
|
|
|