|
Тема |
Re: Бяло вино - Откалих, преточих с медна лам. А сега? [re: nandreev] |
|
Автор |
ceлoтo (непознат
) |
|
Публикувано | 11.01.10 20:24 |
|
|
Избистряне с белтък става,като белтъка се слага в една чашка с щипка сол,разбива се след това се слага малко вино и продължава разбиването като след това се слага в по голям съд ,пак вино,като се получи хомогенната смес се пълни една кофа с вино и като се сипва по малко от сместа в кофата продължава бъркането.Полученото от кофата се сипва в бурето,раздухваш го с един маркуч и след 4-5 дена преточваш.
По този начин избистрям и ябълковия оцет.
Честото преточване не е за препоръчване защото води до окисляване на виното и то си губи вкусовите качества.Както писах преточване след тихата ферментация,да го освободиш от СО 2,който между впрочем го мъти и от винената кал,която е извор на болести и едно априлско преточване /ако до тогава не си го изконсумирал/ с наливане на 1л.ракия на 100л вино за подготовка през летния сезон.
Дойдох,прочетох,написах
|
| |
|
|
|