|
Тема |
Re: Бяло вино - ПОМОЩ [re: tatasisiivi] |
|
Автор |
ceлoтo (непознат
) |
|
Публикувано | 09.01.10 20:37 |
|
|
То съвети лесно се дават,но нада ли ще ти оправят виното.Първо, десет дена киснене с вода на бурето-защо,може да е хванало мухъл,а от това няма спасение.
Никъде не прочетох за запарване с вряла вода,подсушаване и т.н.
Второ ,виното в какви условия е ферментирало ,защото при този процес шарата поема кислород,и ако помещението е имало букет от миризми,то те вече са във виното.В тази връзка, аз помещението където са буретата ги варосвам всеки сезон.За всеки случай в бурето слагам нарязани парченца ябълки,дюли,липов цвят,андреше,босилек и всичко това в торбичка завързана с конец и да стои до гърлото на бурето.Гърлото вместо тапа слагам леко отрязана дюля,или ябълка.
Трето,сернистата киселина убива дивите дрожди,а именно те започват ферментация и ако си прекалил с количеството може да си убил и част от културните,така предполагам десет дена да не започне ферментация?
Четвърто, мине ли тихата ферментация ,претакай и самото вино го прехвърли около десетина пъти от кофа в кофа.
Сега то белата е станала,някой колеги ти под сказаха,аз само ще допълня,че можеш да го избистриш с един белтък на 100л.
Като го изкараш от бурето,помириши на какво мирише ,запали една свещ и с нещо я пусни вътре.Угасне ли?-директно в печката отива бурето.
Във виното е истината,а в ракията?
|
| |
|
|
|