|
Тема |
Re: Бяло вино - ПОМОЩ [re: nandreev] |
|
Автор |
tatasisiivi (новак) |
|
Публикувано | 09.01.10 13:00 |
|
|
Както и да се прави,по принцип не трябва да има гаден мирис и вкус,това е закон.И за период повече от 3 месеца виното трябва да е станало в домашни уславия. Не съм сигурен,че това което казват колегите,ще помогне.Бих ти дал следния съвети за в бъдеще:
1.Откалявай задължително-на 45-50 ден сока трябва да се е "оцъклил"-преточи с летва и маркуч/ако е в бидон/.На дъното ще има поне 15-20см гъста утайка,като тиня.Една от причините за гадния мирис е неоткаляването.
2.Първоначално го прави в бидон,и след първото откаляване го наливай в буре.По този начин няма да чистиш първата и най-обемна утайка.
3.Към края на зимата пак го преточи,измии бурето,напуши го и пак обратно.
4.Качеството на бурето е от огромно значение-ако наистина си попаднал на т.н."горчив дъб",спасение няма.Нямаш ли добро буре,по-добре го прави в идеално чист бидон,пак ще се получи сравнително добро вино.
|
| |
|
|
|