|
Тема |
Бяло вино - ПОМОЩ |
|
Автор |
nandreev (непознат) |
|
Публикувано | 03.01.10 16:12 |
|
|
Здравейте и за много години!
За първа година се занимавам с това. Попрочетох това-онова и със съветите /по телефона/ на приятел /по долу - Луканов/ - Мерлото стана страхотно! Учудих себе си, приятели, разбирачи и част от света. Какво стана с бялото вино... Прилагам дневника:
27.9.2009 200 кг Ркацители - 18.5 захарност, след 7 кг захар - стана 22. В бидоните + 200 ml серниста киселина
ново дъбово буре /всеки ден смяна на водата, 10 дни/
28.9.2009 измиване на бурето със сода за бурета; запалих 2 серни ленти в бурето /дали не са много, бурето е 95 л./
28.9.2009 налях сока в бурето; съгл. инструкцията 10 гр. /1 пакет/ дрожди за бяло вино /www.zavinoto.com/
07.10.2009 все още е гроздов сок, никаква ферментация
07.10.2009 отново забърках дрожди. след 11 часа - в бурето
08.10.2009 Завира
09.10.2009 Ври яко!
17.10.2009 На вид е като боза; мирише на боза; вкус - гадна сладка боза! Луканов каза: Споко, ще стане за Нова година.
25.10.2009 Все още ври, не силно.
22.11.2009 Луканов казва, че ще стане януари.
Какво е положението към 03.01.2010г. - прилича на вино, но има гаден мирис и вкус. Не е кисело обаче и не прилича на оцет. Не съм откалявал досега, имах желание, но Луканов каза, че няма нужда. Вчера го извадих в бидон и закиснах бурето.
В общи линии искам да попитам 2 неща:
1. Какво сбърках, за да не го повтарям догодина /ако изобщо се захвана с бяло вино... мисля, че пак ще..../?
2. Има ли начин да се спаси виното /и ако има - как/ или да става на ракия /и може ли/?
Ще се радвам да получа съвети и за неща, за които не съм се сетил да попитам!
Брагодаря предварително!
Пийте вино, за да сте здрави. А здравето е необходимо, за да се пие ракия!
|
| |
|
|
|