Aлкохолните написки са продукт на ферментация на захаросъдържащи плодове или зърнени храни.В първият случай говорим за вина,а във втория,за бира.Това са първични алкохоли.След дестилация се получават високоградусови напитки,като в първия случай се получава бренди ,а от дестилацията на бира – уиски.Смята се,че келтските жреци са направили първото уиски след дестилация на бира.Според технологията и съдържанието на зърнената храна във ферментатора,разделяме уискито на шотландско,ирланско, канадско и северо-американско.
Зърнените храни се състоят от около 60% нишесте,което е вид захар и служи за храна на зародиша.Поради своята структора,нишестето е неразтворимо и не може да се подложи на ферментация.При подходящи условия,зърното започва да покълва,като образува ензими на амилазата – вещества,които разграждат нишестето на прости захари. Покълналото зърно се нарича малц.След това,в присъствието на дрождите на маята,ферментацията протича,както при всички захари.Получава се бира с алкохолно съдържание от 5 до 12%.След дестилация, полученият алкохол,съдържащ и странични продукти на процеса,които дават част от вкуса и аромата на напитката,е уиски.
Когато,то е направено само от покълнали зърна,говорим за малцово уиски.Другият начин е да използваме само 20% малц ( обикновенно ечемичен) и останалото да е смес от други зърна.Ензимите от ечемиченият малц са достатъчни да озахарят и останалите зърна.
За да получи истински вкус и аромат,уискито трябва да отлежи минимум 3 години в дъбови бурета,направени от американски бял дъб.Вътрешноста на буретата се обгаря с жар,което придава цвета и вкуса на уискито.
Шотландското уиски се дестилира два пъти.След покълването на зърната,малца се изсушава на торф.Той придава характерният аромат на шотланското уиски.
Ирландското уиски е тройно дестилирано и процеса на малцоване е друг.Част от малца се изсушава в пещи и се смесва с останалото зърно преди смилане.Това дава лекотата на ирланското уиски и липсата на “опушен” вкус.
Североамерикото уиски е направено от каша, която е смес от царевица, ръж, пшеница, ечемик и други зърнени храни в различни пропорции и получения дестилат е състарен в дървени бурета.
В домашни условия се правят най-различни видове уиски,като някой процеси се пропускат,други са видоизменени,но с подходящо овкусяване и състаряване,крайната цел се достига.Да се направи вкусен домашен алкохол,въпреки закона,който забранява дестилацията на твърд алкохол.
|