|
Тема |
Газиран алкохол! |
|
Автор |
Last Roman (PRAEFECTUS URBI) |
|
Публикувано | 26.01.09 14:18 |
|
|
Методът предвижда газиране на напитката чрез насищане с течен или газообразен въглероден диоксид
Сн.: BulPhoto
Нашенец изобрети газирана ракия
26 януари 2009 / News.dir.bg
В скоро време у нас може да започне производство на високоалкохолни газирани напитки по русенски патент, предаде ruseinfo.net.
Полезният модел, дело на Висарион Димитров, е регистриран в Патентното ведомство миналата година и обхваща всички напитки със съдържание на алкохол над 30% - ракия, водка, уиски, джин, текила, ром и др.
Идеята хрумва на Висарион през 2004 г. и той я изпробва, като създава в домашни условия няколко вида газиран алкохол. На следващата година подава заявка в Патентното ведомство, което му издава удостоверение за полезен модел.
Методът му предвижда газиране на напитката чрез насищане с течен или газообразен въглероден диоксид, осигуряващ концентрация от 5 до 16 g/l. В резултат алкохолът придобива тонизиращи свойства, придаващи ново усещане при консумирането му, като същевременно ароматът, вкусът и алкохолното съдържание се запазват.
Към производството на газирана ракия вече има проявен интерес от "Винпром Карнобат", имам обаче и други предложения, каза Димитров.
Изобретателят не възнамерява да остява работата по създаването на оригинални питиета насред път и вече е готов и със следващо предложение - ментова бира. Тя е заявена за патент едва преди два месеца. С добавянето на мента всички видове бира придобиват леко лютив вкус, а усещането е все едно, че си мил зъбите си с паста за зъби, обясни той.
Висарион Димитров е 35-годишен и с разработката на свои оригинални идеи се занимава от 5-6 години. Преди време той бе част от екипа, патентовал цветен хляб със зеленчуци и водорасли. Интересният проект, предвиждащ заедно с хляба да се поднасят витамини и полезни за организма минерали по рецепта, все още е без реализация, макар че предизвика много шум не само у нас, но и в чужбина.
Queen's only
|
| |
|
|
|