|
Тема |
да [re: pirx] |
|
Автор |
Kиpo (homo pro se) |
|
Публикувано | 18.03.08 19:06 |
|
|
-за това, което пиеш.
За добивите- по принцип черноморските винени сортове( Гъмза, Мавруд, Памид, Мелнишко-последното, с някои уговорки, Шевка, етцетцетцетц дават сравнително големи добиви, но оптимумът при повечето е максимум 1000-1200кг, нагоре вече е за сметка на качеството. Има си граница на биологичните възможности на лозата.
При западноевропейските, с по-малки гроздове, дори при съвременните клонове-максимум 800-1000 преко сили, говорим за лозя в разцвета на силите си и отлична агротехника(7-15 години). Сещам се за Мерло, там е изкл. -то се родее с нашите като добив, при добро качество.
Сега, ако говорим за американски или хибридни сортове-разни Отели, Алжирки, Липи, Добруджанки, Ноа(Бял Отел) там може да идем и на 3-4 тона от декар, но за качество, разбира се, не може да се говори:-)
|
| |
|
|
|