|  | | 
| 
          | 
              
                | Тема |  Средиземноморска кухня |  |  | Автор | NoNaмe (Безименен) |  |  | Публикувано | 15.04.10 09:48 |  |  |  | 
        
 
 
				
			Винаги когато се заговори за Средиземноморието се споменава и неговата кухнята. 
 Средиземноморската кухня, изключвам прословутата "Средиземноморска" диета на Хамър-иканците, може да се раздели на три региона:
 - Южна Европа(без Балканите, но плюс Словения и Хърватско);
 - Северна Африка - Магреб, не включва Египет;
 - Източно Средиземноморие.
 
 Основна допирна точка между тях е зехтинът, ароматните подправки и билки. Основен източник на храни и хранителни продукти са дребните домашни животни и птици. Говеждото или телешко месо не е част от диетата на Средиземноморието, а за по-голяма част, също и свинското. По Средиземноморието няма подходящи пасища за едър рогат добитък.
 
 Островите по Средиземноморието(без гръцките острови), също имат специфична кухня, но кухнята им е повлияна от принадлежността към една или друга държава.
 
 Може ли, всеки от вас да сподели (лични) впечатления от кухнята на различните средиземноморски региони?
 
 Поздрави,
 
 
 
 |  |  |  |  
 |   | 
 |