|
Тема |
Re: към стоматолозите-един въпрос [re: зъбka] |
|
Автор |
PerkinElmer (Aldrich) |
|
Публикувано | 14.10.08 11:37 |
|
|
Здравейте "зъбка"
Малко късно видях писанието Ви и бих искал да Ви успокоя, като токсиколог.
Миризмата и вкусът, които сте усетили, не се дължат на хлорофенол-камфор, а на подобни съединения, които се образуват при хлориране на язовирна питейна вода. Тъй като навлизаме в сезона на есента, количеството на органичните вещества във водата (гниене на листа и подобни) се увеличава. В това число и фенолите. При хлорирането на такава вода част от тях се хлорират - хлорофеноли. Както и Вие споменавате - водата е стара, т.е. дали сте възможност на озтатъчния хлор да реагира пълно с органичните съединения във водата. На това се дължи неприятния и специфичен вкус и мирис. От тук аз със сигурност мога да кажа - пиете водопроводна вода.
Хлорирането на водата, предимствата и недостатъците е друга тема. В никакъв случай, не Ви съветвам да минавате на минерална. Но ако вкусът и мирисът на водопроводната Ви дразнят - направете го.
Никой не се опирва да ви тров. Хлорофенол-камфората ("хлорфенолкамфор") е трудно разтворим във вода и е смного силен лютиво-парещ вкус, дори при ниски концентрации.
Ако някой иска да Ви отрови, едва ли ще го направи по толкова показателен и очеизваден начин.
ХЕИ няма да Ви помогне, тъй като с апаратура за анализ на подобни вещества, в България разполагат само няколко специализирани лаборатории.
Нямате основания за притеснения.
Поздрави,
Р.Е.
|
| |
|
|
|