> може ли да се хване от пекано пиле или пуйка.
Не може по следните причини. Първо - "пекано" се готви главно в северо-западнала България, както отбеляза колегата, а за момента е застрашена само северо-източена, близо до делтата на Дунав. Там предпочитат другият гурме-метод и случаите на заразени от печено пиленце (със златиста хрускава кожичка) са почти, направо нулеви.
Второ - вирусът не може да живее в мъртво тяло. И за да сте сигурни, че пилето е наистина мъртво, то преди да го сложите във фурната да се пече, профилактично го праснете няколко пъти с тежкия черпак по главата.
Трето - термичната обработка допълнително ликвидира остатъците от по-държеливи птиче-грипни вируси. Но внимавайте! Не се опитвайте да проверявате с пръсти дали е достатъчно висока температурата. Има случай на тежки изгаряния и после ще се наложи някой да ви дава в устата парченца от вкусното пиленце и пикантната гарнитурка.
Четвърто - най-често пиленцето се "прокарва" с хубаво бяло (несериозно) или
червено (по-добре!) винце. А знайно е, че алкохолът убива голяма част от вирусите. Т.е. и да има оцелял от фурнения ад вирус, той ще бъде довършен от алкохола. Някои правят грешката да го прокарват с бира, а тя е слаба за целта. Но и тук има изход - консумира се тежка бяла бира, немска или белгийска. Примерно "Францисканер". За съжаление не съм виждал такава у нас. Само по-второкласният "Ердингер" и то на безумна цена в "Метро".
Пето - ако още се притесняваш, може да му шибнеш и един коняк с кафе за десерт. Като стана дума за кафе, ще видиш след малко - има една особеност.
Да се надявам, че те поуспокоих.
Сега по-подробно вкратце за самата болест, само това, което пряко засяга хората. Някои етиологични и епидемиологични особености на болеста.
Почти всички видове грип се предават предимно по въздушно-капков път. Очевидно може да се заразиш, ако болна птица или най-често кокошка ти се изкудкудяка право в лицето (или петел ти се изкукурига). Ако не си птицегледач - няма страшно. А и да си обикновен гражданин, то отдавна минаха времената, когато в трамваите и автобусите минаващи близо до Женския пазар в София се превозваха и кафези с живи кокошки, патки, пуйки и гъски (и петли). Сега всеки има някаква кола (вкл. култовият за целта микробус VW). Но представи си, ако това сега беше истина в градския транспорт каква епидемия щеше да пламне.
Продължаваме. Колегата д-р Многозапетайков (,,,,,,,,,,) по-горе правилно отбелязва, че заразяване може да стане и от фекалиите на болна птица. Направо да си го кажем - от курешките. Особено пресните такива.
Сега внимавайте. Установено е, че най-често епидемичен фокус (извън птицефермите, разбира се) са ... откритите бистра и заведения, където се сервира кафе. Защо? Известно е, че птичият грип освен другите симптоми, причинява и разслабване в птицата, т.е. тя ака доста по-често отвисоко. Това допълнително се усилва, разслабва и от миризмата на кафе еспресо. И така, представете си кръжащите над бистрото гълъби, чайки, гарвани, свраки и врабчета. За нещастие, някои от тях болни. Като се изакат от високо и никак не е малка вероятността курешката да цопне точно в чашката кафе, която си я поднасяте в момента към устата. Невролозите и особено катаджиите могат съвсем точно да ви кажат с каква скорост се разпространяват нервните сигнали и за колко време човек може да реагира. В крайна сметка не успявате да реагирате и гаврътвате кафето барабар с курешката и белята става!
Сега тук има няколко неизяснени момента. Защо само еспресото действа така? А турското? За съжаление скоро съобщиха и за случаи на птичи грип в Турция, където еспресото не е на почит. Това може да се тълкува като някаква мутация на вируса, но връзката още се изследва. Освен това, в Турция където има кафене почти винаги има наблизо и печащи се пилешки дюнери, а тяхната миризма докарва до див ужас всяка птица и те гледат да ги избягват такива места.
Финално, към профилактиката. Не е желателно да ходите в родината на птичия грип - юго-източна Азия. То аз не съм и убеден, че има повсеместно желание или смисъл да се посети примерно Бангкок.
|