|
|
| Тема |
Виж сега ваму, Саше [re: Илийцa] |
|
| Автор |
balgarofil (Саше) |
|
| Публикувано | 01.11.10 16:29 |
|
|
|
да ти пообјасние некои нешта. Лесно е да туриш там “македонските балгари“ в балгарскиа котел.. или в некое затурено ќоше с две три думи “објаснение“. Не може така !?
Ние, битолските македонци сас славјански произход, от които некои са се определиали като балгари в миналото(а поретко денес) на зелник му казваме като корите се наредени една врз друга и почесто ако е сас некакво зелие (спанаќ, праз, штаве...). Горната кора може да е збрчкана. Старите му казвале и комад.
Мазник пак се прави исто от рачно сукани кори, најчесто сос сирене, замотани прво попречно во форма на црева а сетнем спирално поставени во тавата.
МАКЕДОНСКО ИМЕ, ПОЧНА ДА ГИНЕ Редактирано от balgarofil на 01.11.10 16:35.
| |
| |
|
|
|