|
Тема |
Re: всяко кафе си има свой чар [re: avatarx] |
|
Автор | вaнчo (Нерегистриран) | |
Публикувано | 19.03.03 18:23 |
|
|
пил съм турско кафе с истинска турска баклава,ръка на сърце- по-хубава е от нашата и гръцката, за кафето им дето слагат и леблебия в него , направо трепач.
Подобно е усещането ако пиеш еспресо в италиански ресторант(Olive Garden например) с техният специалитет - тирамизу. Предполагам си се напатил от машините, защото ако го прави под 12 бара налягане и при 100 градуса по Целзий то изгаря и губи ароматите си, маслото .Аз имам такава дома за 15 бара. Професионалните машини отиват дори към 18-20 бара и около 94 градуса, най-близко до оптималният режим. Отделно дето трябва да подбираш между робусто и арабика като сорт кафе(аз съм фен на арабиката), технологийте им на печене, да е бразилско, защото там солите в земята и климата са най благоприятни за отглеждане.
Да спомена ли и за меленето, тук трябва да се внимава - да се burr-ва кафето , то ест да се стрива а не да се "сече" , както го правят повечето кафемелачки, които също го изгарят при високата температура , при която работят. Имам подобна любителска , върши ми надомна работа, но добрите ги имат заведенията, зашото струват майка си и баща си.
А бе на тази тема съм маниак, но ще спра до тук, дори се научих да правя тирамизу за да го докарам до съвършенство. Както го е казал Яне Сандански, това е работа само за "свободен човек"
|
| |
|
|
|