|
Може би, когато говорим за храненето на 5 месечно конче не е точното място на това, което ще ви постна, но за да не пускам нова тема ще ви дам да прочетете част от информацията която донесохме от Германия и засяга храненето на всеки кон.
Разбира се като имам предвид, че всеки организъм е индивидуален, особенно спортния кон трябва да бъде на собствен хранителен режим. Това се отнася и за подрастващите кончета и кобилите майки.
Ето превода:ЛЕКСИКОН НА КОНЯ
Произходът на коня ни връща около 60 милиона години назад. По това време той е бил бозайник с височина около 50 см. И вместо копита е имал три до четири пръста на всеки крак. След множество промени, предо около 3 милиона години възникнал известният див кон, така нареченият EQUUS-PREZEWASKI (кон на Прежевалски). За това време, конят се развил от животно, хранещо се с шума, до нечифтокопитно животно, хранещо се предимно с трева. Одомошаването на коня и използването му като носещо и впрегатно животно, принудило човека да се съобразява с неговото хранене и да избира подходяща храна и да въведе нови технологии на хранене. Наложило се храненето на коня със зърно, което да замести продължителната паша. През изминалите 4000 години изискванията към коня са се повишили чувствително, а практиката на хранене е претърпяла и продължава да претърпява значителни промени. Конят има чувствителен храносмилателен апарат и е относително “лош” фуражоусвоител! Храната преминава през: уста, гърло, стомах, тънко черво, дебело черво. Преди същинския хранопровод се намира устната кухина, в която се осъществява извънредно важен за храносмилането процес – дъвкателната дейност. С оглед на нейната интензивност от значение са три решаващи фактора:
Износване на зъбите;
Раздробяване на храната;
Производство на слюнка;
Слюнката изпълнява три основни задачи:
Съдържа много минерални вещества: Na, Cl, K, Ca, Mg, P;
Регулира стомашния сок на входа на стомаха — рН спада, бактериите “измират”.
Хапките храна омекват и стават подходящи за поглъщане, а стомашните сокове проникват в превърнатата в каша храна;
Хранителната енергия е горивото за “мотора” на коня. Организмът е приспособен за перманентно захранване с енергия.
Качествено гориво = пълна мощност
Нормално гориво = нормално мощност, повишено
предразположение към смущения, по—високи разходи за възстановяване.
Добивът на енергия се осигурява от:
- въглехидрати: скорбяла и целулоза-93% - със сигурност!
- мазнини: “около 5% - условно!”
- белтъчини неизразходвани: “около 2% - проблематично!!!”
Белтъчините (протеините) са градивни вещества на тялото, които изграждат мускулите, костите, кожата, органите, кръвта, млякото, храносмилателните секрети. Смилат се основно в тънкото черво:
А) зърнени храни и добър зелен фураж 50-60%
Б) груб фураж — сено 20-30%
Дневната дажба фураж за един кон е неговият индивидуален фураж. Състои се от:
ОБИКНОВЕН ИЛИ ГРУБ ФУРАЖ:
Сено и/или слама
Силажи
Цвекло, моркови
Паша
ДОБАВЪЧЕН ИЛИ КОНЦЕНТРИРАН ФУРАЖ
Зърнен фураж—овес, ечемик, царевица, пшеница
Пелетиран фураж /гранули/
Мюсли-смески
Специалитети-ярма, билки, минерални вещества
При производството на фуражи за коне производителя „Х” подлага всяка зърнена култура на хидротермичен процес. Под хидротермичен процес се разбира въздействието на влажността, топлината и налягането върху зърното. По природа чрез няколко обвивки зърното е много добре защитено от външни въздействия. Във вътрешността на зърното с наличието си от 70% скорбялата е най-значимата съставна част не само по отношение на количеството, но и по отношение на хранителните си качества. Скорбялата, така наречената обогатена захар, е съставена от най-малките молекули, са обвити в кожена ципа и по този начин са отлично защитени от проникването на течности. Те са устойчиви дори и на стомашната киселина (=солна киселина).
Чрез т.нар. хидротермичен процес, производителите „Х” повреждат в положителна форма защитната обвивка на скорбялните молекули. Специалнитеензими, амилазите, могат вече да разграждат скорбялата като многократно обогатена захар в т.нар. малтоза като двойна захар. Тези ензими се намират предимно в слюнката, както и в стомашния сок и в сока на тънкото черво. Колкото по-интензивно протича процесът на превръщане на скорбялата в малтоза, толкова по-успешно протича разтварянето на хранителните вещества. По този начин смилаемостта на скорбялата при коня се подобрява с 20% до 80% в зависимост от вида на зърното.
СМИЛАЕМОСТ – Зависи от типа на фуража, съдържанието на сурови влакна (колкото по-малко сурови влакна, толкова по-лесно смилане), процента на нечистотии във фуража (пепел), структура на дажбите;
Сено (слама) + смески (мюсли) = 56,7% смилаемост
Сено (слама) + смески (пелети, гранули) = 35,2% смилаемост
ЗА СЪЖАЛЕНИЕ СХЕМАТА НЕ Е ИЗЛЯЗЛА , НО АКО ЧЕТЕТЕ ВНИМАТЕЛНО ЩЕ СИ РПЕДСТАВИТЕ ВСИЧКО. <P ID="edit"><FONT class="small"><EM>Редактирано от silver_stallion на 13.09.09 00:26.</EM></FONT></P>Редактирано от silver_stallion на 13.09.09 00:32.
|