Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 18:10 02.06.23 
Клубове / Общества / Любители на животните / Коне Пълен преглед*
Информация за клуба
Тема Генетика на конските цветове
Автор DustDevilМодератор ()
Публикувано22.07.06 17:37  Надявам се Диана да не ми се разсърди, че пускам тази тема. Тъкмо така тя като пусне нейната ще имаме достатъчно голяма база за сравнение. Постарах се да е максимално просто и изчерпателно. Информацията главно съм я черпила от едно място, но е проверявана на доста други. Както Дид каза, речникът ни е доста беден на терминология относто конските цветове... Много от тях дори не съм опитвала да превеждам. Надявам се да е полезно:

Основни цветове:
При конете има два основни цвята: алест и черен. Всеки друг цвят е резултат от модифициращ ген, който оказва лияние над тези основи. Черното е доминантен алел, а алестото е рецесивно. Понеже алестото е рецесивно, цветът се проявява в коне, които са хомозиготни за него. При къстоска на два алести коня, ще се получи алест кон. Черните коне могат да са хомо- и хетерозиготни за цвета. Но хетерозиготният черен кон носи алела за алест цвят и може да е родител на алесто конче. Хомозиготен кон по отношение на ерното може да е родител единствено на конче с черна осова (само основата е черна, а за самия цвят на космената покривка ще е важен другият родител).
Поинт Гивън, алест Чистокръвен Aнглийски
Съндей Сайлънс, черен Чистокръвен Английски

Нюанси на алестото:
средно алесто, Афърмд, Чистокръвен Английски
червено алесто, Чистокръвен Английски
русо алесто, Синди, Белгийски кобила
тъмно алесто, Юнескоба, Датско топлокръвно жребче
ярко русо алесто, Ибн Алих, Египетски арабски жребец
тъмно русо алесто, Роуфантина Хай Хоупс, Уелш пони жребец

„Руси” алести:
Трябва да се отбележи, че алестите коне със светли гриви и опашки (като Хафлингерите), въобще на са паломино. Тези изсветлени гриви и опашки са резултат от рецесивен избелващ ген, който влияе на червения пригмент в гривите и опашките. Този ген ще се прояви само ако животното е хомозиготно за него.

Кестеняво:
Кестенявото е резултат от ген влияеш върху черна основа. Този ген позволява черното да е само в точките на муцуната, ушите, гривата, опашката и долната част на краката. Този ген влияе само върху черен пигмент. Един алест кон може да носи този ген, но това не би могло да се види по външния му вид. Затова и може да се кръстоса черен с алест кон и да се получи кестеняв. Два истински черни коня няма да продуцират кестеняв.
Съмър Скуал, кестеняв Чискокръвен Английски


Нюанси на кестенявото:
светло кестеняво, Рива Ридж, Чистокръвен английски жребец
средно кестеняво, Сигар, Чистокръвен Английски жребец
тъмно/черно кестеняво, Пуерто Дазур, Белгийски топлокръвен жребец
червено кестеняво

Сиво:
Сивите коне имат тъмна кожа, която може да се види при муцуната, около очите и в ушите. Всички сиви коне се раждат тъмни и изсветляват с течение на годините. Конче, което ще избелее, обикновено има издайнически бели косъмчета около очите. Някои и изсивяват само след няколко месеца и стават „бели” много бързо, а на други им трябват години. Някои остават на „мухи.” Хомозиготен доминантен винаги дава сиви кончета, а при хетерозиготните е въпрос на шанс.

Гем Туист, бял-сив Чистокръвен Английски

Шоукейс, Сив арабски на мухи

Нюанси на сивото:
тъмно сиво на пулове, арабски кастрат
средно сиво на пулове, Силвър Чарм, Чистокръвен Английски жребец
светло сиво на пулове, арабски жребец
бяло-сиво, Десърт Оркид, Чистокръвен Английски
сиво на мухи, Каспар, арабски кастрат
стоманено сиво, Зоуи, Першерон кобила
тъмно розово сиво, Асетс, Куатър Хорс кастрат
розово сиво на пулове, Дънкан, Полукръвен

Бяло:
По последни изследвания, конете с бяла козина, розова кожа и светли очи са всъщност бели сабино: т.е. целите са едно „голямо бяло петно.” Ще се обсъдят при шарените окраски. Понякога тези коне се наричат албиноси, въпреки че не са с розови или червени очи.

Паломино, Бъкскин и Кремело
Паломино и бъксин се получават от размиващ ген. Паломино е, когато този ген действа върху алеста основа, а бъкскин е върху кестенява. Черни коне с този ген се определят като опушени черни, но има малка, ако изобщо съществува, видима разлика между черен и опушено черен. Генът действа на червените пигменти и затова бъкскините запазват черните си гриви и опашки, а черните не са повлявани.
Генът е непълно доминантен, което означава, че трябват две копия от гена, за да се постигне пълния ефект, т.е. има разлика между хетерозиготни и хомозиготни доминантни. Паломино, бъкскин и опушено черното носят само едно копие, хетерозиготни са. Алест кон с две копия се нарича кремело, което е много по-светло от паломиното. Кестеняв кон с две копия се нарича перлино. За разлика от опушено черните, черни коне с две копия са опушено кремали, защото в това си състояние генът действа и върху черния пигнемент. Освен това, коне с две копия от гена имат сини очи и розова кожа.

Голд Аполо, паломино Чистокръвен Английски
Нострадамус, бъкскин Лузитано
Билионер, кремело Чистокръвен Английски
Голдмейкър, кремело Чистокръвен Английски
Инвест ин Родео, перлино Куатър Хорс
Съни, опушено черен Куатър Хорс
опушено кремав Ахал-текинец


Кулест и Грула
Кулестите коне също са под влиянито на размиващ ген, който влияе главно на червен пигмент и по-малко на черен (грула). За разлика от кремавия ген, кулестият е пълно доминантен и няма разлика между хетерозиготни и хомозиготни доминантни. Кулестите, особено кестеняво кулестите често се бъркат за бъкскини, защото оцветяването им е подобно, а за да е още по объркано, един кон може да притежава и кулест, и кремав ген. Но кулестите коне се познават по примитивни белези. Най-лесно познаваемият е тъмната ивица на гърба. Всеки кон може да има таква, но при кулестите коне тя е много тъмна, с остри краища и стои като нарисувана. Друг белег са ивиците по краката. Те могат да са повече или по-малко забележими, в зависимост от количеството черно. Трети фактор е затъмнени рамене, който не винаги е налице. Често кулестите имат ивици спускащи се от гръбната ивица към раменете.

Дън бай команд, кулеста Куатър Хорс кобила
белези на кулесто
кулесто кестеняво, Окей ху дън ит, Куатър хорс жребче
алесто кулесто, Кайгър Тайгър Ай, Кайгър мустанг жребец
маслинена грула (черно кулесто), Туист оф Блу меджик, Куатър хорс жребец
дънскин (бъкскин + кулесто), Чоктау Каубой, Испански мустанг жребец
дуналино (кулесто + паломино), Куатър Хорс кобила
грула, Блу меджик бонус, Куатър хорс жребче


Силвър Дапъл
За разлика от кремавите и кулестите, този цвят е резултат от влиянието на размиващ ген върху черния пигмент. Кестенявите коне остават кестеняви, но получават руси гриви и опашки. Черните коне получават тъмно шоколадов цвят и руси гриви и опашки и това ги прави много впечатляващи. Алести коне с този ген въпреки, че могат да носят ген, не проявяват никакви външни белези. Този ген също е пълно доминантен.

Хилсдеил Дженерал Грант, силвър дапъл Роки Маунтаин жребец
сребърно кестеняво, Сънка Вакан, Морган жребец
сребърно черно, Фокстън Фоун, Морган кобила
сребърно алесто, Аманда, Морган кобила


Шампейн
Шампейн е най-наскоро откритият размиващ ген. Той е пълно доминантен. И той изсветлява козината и затова може да се обърка с кремавия, но отново има няколко отличителни белега. Шампейн премахва черния пигмент, докато кремавия в хетерозиготно състояние действа само на червения. Най-забележителната характеристика е това, че генът прибавя металически отблясък на козината. Трябва обаче да се отбележи, че този отблясък не е категоричен признак за наличие на ген (например Ахалтекинците). Трудно се отичава шампейн при раждане на кончето, защото то ще се роди с нормален цвят и ще изсветлее с течение на времето. Издайническа за наличието на гена е и розова кожа, за ралика от полуразмитите кремави като паломиното, които имат тъмна кожа. Кожата остава розова, но получава „замъгляване” с времето. Това най-лесно се вижда около муцуната, очите, ушите и гениталиите. Трябва да се отбележи, че напълно размитите като кремело и перлино също имат розова кожа. Друга характеристика е това, че шампейн конете се раждат с ярко сини или синьо-зелени очи, които стават лешникови на цвят с годините. Двойните кремави размити (единичните запазавт тъмните си очи) също имат сини очи, но те не променят своя цвят.
Термините използвани за различните форми на шампейн (в зависимост от основния цвят) са объркващи, още повече, че терминологията се е променила през годините. Шампейн върху алесто се нарича залтен шампейн, върху кестеняво се нарича кехлибарен шампейн, а шампейн върху черно се нарича класически шампейн. Объркването идва, при смесването на размиващите гени, защото шампейн може да е в комбинация с тях. Преди всички коне носещи кремавия и шампейн ген са определяни като слонова кост шампейн, но това не опоменава основния цвят. По-наскоро паломино шампейн са определяни като златна слонова кост, бъкскин шампейн като кехлибарена слонова кост, а опушено черните шампейн като класическа слонова кост. Не се прави разлика между единично и двойно размитите кремави носещи гена шампейн.

Келкин Клайн, кехлибарен шампейн, полу-арабски жребец
златен шампейн, Ариан голд пърфект, Тенеси Уокинг хорс жребец
кехибарен шампейн, Шампейн Шоукейс, Тенеси Уокинг Хорс жребец
класически шампейн, Мисис Дауди, Куатър Хорс кобила
паломино + шампейн, Брукис Уинд Денсър, Тенекси Уокинг Хорс жребец
бъкскин + шампейн
черен кремав + шампейн, Шампейн Реактор, Тенеси Уокинг Хорс жребецЦялата тема
ТемаАвторПубликувано
* Генетика на конските цветове DustDevilМодератор   22.07.06 17:37
. * Генетика на конските цветове DustDevil   22.07.06 17:40
. * Re: Генетика на конските цветове moza   22.07.06 19:42
. * Re: Генетика на конските цветове adonia   22.07.06 20:22
. * Re: Генетика на конските цветове KATЛA   22.07.06 21:56
. * Re: Генетика на конските цветове Dustdevil   22.07.06 23:50
. * Re: Генетика на конските цветове KATЛA   22.07.06 23:59
. * Re: Генетика на конските цветове adonia   23.07.06 13:04
. * Re: Генетика на конските цветове horses_smiles   23.07.06 13:35
. * Re: Генетика на конските цветове OлraПpaйд   27.07.06 03:06
. * Re: Генетика на конските цветове DustDevil   27.07.06 22:31
. * Re: Генетика на конските цветове OлraПpaйд   27.07.06 22:37
. * Re: Генетика на конските цветове KATЛA   27.07.06 22:52
. * Re: Генетика на конските цветове OлraПpaйд   27.07.06 22:53
. * Re: Генетика на конските цветове DustDevil   28.07.06 16:08
. * Re: Генетика на конските цветове OлraПpaйд   29.07.06 04:21
. * Re: Генетика на конските цветове KATЛA   29.07.06 12:29
. * Re: Генетика на конските цветове OлraПpaйд   31.07.06 03:42
. * Re: Генетика на конските цветове DustDevil   31.07.06 17:15
. * Re: Генетика на конските цветове OлraПpaйд   02.08.06 08:18
. * Re: Генетика на конските цветове DustDevil   02.08.06 14:18
. * Re: Генетика на конските цветове SEABlSCUlT   03.08.06 01:11
. * Re: Генетика на конските цветове OлraПpaйд   03.08.06 05:46
. * Re: Генетика на конските цветове Gerb   03.08.06 20:19
. * Re: Генетика на конските цветове OлraПpaйд   05.08.06 06:32
. * Re: Генетика на конските цветове KATЛA   05.08.06 13:12
. * Re: Генетика на конските цветове Gerb   06.08.06 07:56
. * Re: Генетика на конските цветове OлraПpaйд   08.08.06 05:33
. * Re: Генетика на конските цветове Gerb   08.08.06 05:47
. * Re: Генетика на конските цветове OлraПpaйд   08.08.06 06:14
. * Re: Генетика на конските цветове Gerb   08.08.06 06:46
. * Re: Генетика на конските цветове OлraПpaйд   08.08.06 07:17
. * Re: Генетика на конските цветове Gerb   08.08.06 08:01
. * Re: Генетика на конските цветове OлraПpaйд   08.08.06 08:11
. * Re: Генетика на конските цветове Gerb   08.08.06 08:21
. * Re: Генетика на конските цветове OлraПpaйд   09.08.06 05:13
. * Re: Генетика на конските цветове Gerb   09.08.06 06:19
. * Re: Генетика на конските цветове OлraПpaйд   11.08.06 05:27
. * Re: Генетика на конските цветове Gerb   11.08.06 06:55
. * Re: Генетика на конските цветове OлraПpaйд   16.08.06 03:16
. * Re: Генетика на конските цветове KATЛA   08.08.06 07:24
. * Re: Генетика на конските цветове OлraПpaйд   08.08.06 08:00
. * Re: Генетика на конските цветове OлraПpaйд   08.08.06 05:13
. * Re: Генетика на конските цветове adonia   05.08.06 13:22
. * Re: Генетика на конските цветове KATЛA   05.08.06 13:26
. * Re: Генетика на конските цветове OлraПpaйд   08.08.06 05:17
. * Re: Генетика на конските цветове Gerb   08.08.06 05:39
. * Re: Генетика на конските цветове OлraПpaйд   08.08.06 06:12
. * Re: Генетика на конските цветове Gerb   08.08.06 06:52
. * Re: Генетика на конските цветове OлraПpaйд   08.08.06 07:15
. * Re: Генетика на конските цветове Gerb   08.08.06 08:15
. * Re: Генетика на конските цветове KATЛA   08.08.06 18:54
. * Re: Генетика на конските цветове Gerb   08.08.06 19:23
. * Re: Генетика на конските цветове KATЛA   08.08.06 19:35
. * Re: Генетика на конските цветове Gerb   08.08.06 19:46
. * Re: Генетика на конските цветове OлraПpaйд   09.08.06 05:18
. * Re: Генетика на конските цветове OлraПpaйд   09.08.06 05:17
. * Re: Генетика на конските цветове OлraПpaйд   09.08.06 05:15
. * Re: Генетика на конските цветове Gerb   09.08.06 06:36
. * Re: Генетика на конските цветове OлraПpaйд   11.08.06 05:29
. * Re: Генетика на конските цветове Gerb   11.08.06 07:09
. * Re: Генетика на конските цветове OлraПpaйд   16.08.06 03:18
. * Re: Генетика на конските цветове DustDevil   29.07.06 16:42
. * Re: Генетика на конските цветове OлraПpaйд   31.07.06 03:33
. * Re: Генетика на конските цветове DustDevil   31.07.06 17:12
. * Re: Генетика на конските цветове OлraПpaйд   02.08.06 06:55
. * Re: Генетика на конските цветове SEABlSCUlT   01.08.06 17:30
. * Re: Генетика на конските цветове DustDevil   01.08.06 17:35
. * Re: Генетика на конските цветове SEABlSCUlT   01.08.06 19:52
. * Re: Генетика на конските цветове DustDevil   01.08.06 20:40
. * Re: Генетика на конските цветове malkija_   02.08.06 10:08
. * Re: Генетика на конските цветове DustDevil   02.08.06 14:20
. * Re: Генетика на конските цветове OлraПpaйд   03.08.06 05:43
. * Re: Генетика на конските цветове koнчeмилo   11.05.09 13:16
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2023 Dir.bg Всички права запазени.