Още не съм сканирала материала за приготвянето н различни видове кълнове,, но ето какво намерих от нета за житните кълнове:
Житни зародиши
Житните кълнове могат да се използват като храна, лекарство и универсално тонизиращо средство. Не е без значение и фактът, че те са най-евтини и лесно се намират.
Житните кълнове съдържат много полезни съставки с възстановяващи и защитни свойства. По данни от проведени изследвания по съдържание на белтъчини и други хранителни вещества 7 кг житни кълнове се равняват на 160 кг други зеленчуци.
Може би най-ценното в житните кълнове са ензимите. Цитохромоксидазата е антиоксидант, необходим за дишането на клетките, липазата разлага мазнините, протеазата притежава способността да преработва белтъчините, амилазата въздейства върху скорбялата, каталазата ускорява процесите на разлагане на водородните окиси на водата и кислорода в кръвта и тъканите на организма, пероксидазата съдейства на тези процеси на клетъчно ниво, трансхидрогеназата е необходима за поддържане на тонуса на сърдечния мускул. Напоследък вниманието на много специалисти е привлечено от супероксиддисмутазата – ензим, който играе решаваща роля в борбата срещу стареенето на организма. Непосредствената задача на този ензим в клетките е да неутрализира токсичните вещества, образуващи се в процесите на метаболизма.
В случай, че нивото на супероксиддисмутазата в клетките е прекалено ниско, те загубват способността си да се възстановяват и умират преждевременно. Именно житните кълнове са най-богатият естествен източник на супероксиддисмутазата.
Шлемник І Златен корен І Еленов корен І Мужик корен І Съвети І Житни зародиши
Кълновете от жито съдържат и много хранителни влакна, поради което са отлично средство при различни нарушения на функциите на червата. С богатото си съдържание на витамин Е житните кълнове са полезни и при проблеми с половата система.
Житните зърна покълват за около 24 часа. Един от най-лесните начини за отглеждане на кълнове е с помощта на дълбока чиния или по-плитка паничка. Зърната предварително се измиват добре и се слагат на дъното на съда. Слоят не трябва да е по-голям от 2 см. Заливат се с хладка вода, като нивото є не трябва да надвишава нивото на житото. Семената може да се покрият с влажна марля. След 10-12 часа водата се изцежда, зърната се измиват добре и отново се заливат с вода за още 12 часа, след което са готови за консумация.
Прорасналите кълнове не трябва да са над един милиметър, защото колкото повече прорастват, толкова повече полезни свойства губят. Ако не успеете да използвате цялото количество готови кълнове, можете да ги съхранявате в хладилник. Но преди това сложете зърната в по-дълбок съд и ги залейте със студена вода - нивото є трябва да е един сантиметър над зърната. По този начин свойствата на кълновете се запазват и може да ги консумирате в рамките на 2-3 дни.
|