|
Тема |
Re: Капама [re: OneFly] |
|
Автор | burkanche (Нерегистриран) | |
Публикувано | 28.02.01 17:34 |
|
|
ооо, това е бездънна тема :)
аз съм само потребител на капама, у дома я прави баща ми, но съм слушала доста дискусии по въпроса, от които разбрах, че:
1. под капама в различните краища на страната разбират различно астие
2. дори и в едно отделно взето населено място, където е популярна тази гозба, всяка къща си има своя рецепта и теоретичните вражди са люти и непримирими :)))
основното, което аз знам е:
1. че се слагат различни меса - парчета пиле, парчета свинско, телешко, кървавица, сланинка
2. че месата и киселото зеле се редят на пластове
3. че се готви в керамичен съд, който трябва да е достатъчно голям
4. че се готви на слаб огън мнооооооого дълго, баща ми я оставя на най-слабата фурна цяла нощ
5. относно подправките има теоретични спорове кое да и кое не
други основни ингредиенти нема.
описаното е велинградско-родопска капама
|
| |
|
|
|