|
Тема |
Не претендирам, че ще харесат на майка ти, но... [re: Megan] |
|
Автор |
Meдapko (член) |
|
Публикувано | 14.12.00 14:44 |
|
|
...се надявам, че някое ще ти даде основа за твоя рецепта /най-малкото/:
Започвам от по-скъпите към по-евтините.
- 1 килограм синьо сирене - 500 грама кашкавал /по-твърд, за да става за настъргване/ - 300 грама бяло сирене - 100 грама сметана - зелен пипер /не чушки!/ - 80 грама масло - тостове или франзели - 200-300 грама трохи /начукан не особено сладък сухар/
Загряваш маслото и прибавяш трохите, като се запържат леко, намаляваш огъня и прибавяш натрошеното синьо сирене. БЪРКАЙ! За да не залепва, сипи малко от сметаната. След това настържи вътре кашкавала. БЪРКАЙ! Сега е ред на бялото сирене. БЪРКАЙ! След това добавяш и останалата сметана и зеления пипер. Усилваш малко огъня, като продължаваш да бъркаш енергично. Сега е ред на хлебчетата. Аз лично ти препоръчвам франзелите. Ето как да се справиш с тях. Гледай да не са от най-хрупкавите отвън, но да не са и меки. Нарязваш франзелата на големи парчетии по 6 пръста дълги. След това я режеш не напряко, а по дължина! Запичаш мнооого леко тези парченца и ки мажеш с домат. Не с доматено пюре, а с домат. След това капваш малко зехтин и ето ти хлебчетата за пастета от сирене. Към тази рецепта върви и чесън, може и пъстри /зелени, червени и жълти/ ситно нарязани чушки да добавиш. Абе, разюздай фантазията си!
Сега нещо морско: В тази рецепта съотношенията ми не ги бива много, но ти ще се оправиш, сигурен съм! - 1 килограм сардини или други малки рибки, но не цаца или сафрид - 400 грама домати - ариса /много лютива доматено-чушкова паста/, може да се замести с доматено пюре с лютко, ама от тия "отровно" лютите в малките шишенца - 1 малка глава чесън - материал за панировка /по желание/
Тази е много проста. Рибките почистваш от подробностите и главите и ги разтваряш. От доматите и лютивите истории /включително чесъна/ си правиш гъсто сосче /ако ти се получи рядък, го сгъсти със соево брашно /има в един магазин в началото на ул. Милин камък, дано си от София, че не знам иначе къде другаде има/. Взимаш две рибки мажеш на едната от лютата доматена смес и захлупваш с другата. Може да панираш, а може и да оставиш в хладилника да стегне. При всички положения, обаче после готвиш - имаш избор или пържени или да ги опечеш. Ако панираш, разбира се не можеш да направиш второто.
Сега най-простия и евтин /сравнително/ вариант. Доста ефектно нещо е. Купуваш от големите чушки ли се водят, камби ли не знам, ама от тия дето приличат на камбанки /те затова и американците им викат bell pepper/. Режеш пак не напряко, а по дължина, може и да оставиш дръжките. Може да изпозваш и парникови домати /защото са по-гумени и могат по-лесно да се пълнят. Та като казах пълнят ето с какво:
- 400 грама бяло сирене, намачкано - 4-5 скилидки чесън - 100 грама малсини без костилки - черен и зелен пипер - запържени микроскопични парченца бекон
От това си правиш пастет, пълниш зеленчуците и ги поднасяш в голям съд заобиколени от чипс, обикновени пържени картофи или панирани кашкавалени пръстчета, които прелести ще се топят в това сосченце.
Дано съм ти бил полезен!
Аз съм на:!
|
| |
|
|
|