|
Тема |
пилешки пържолки на тиган [re: burkanche] |
|
Автор |
Флори () |
|
Публикувано | 15.08.00 15:43 |
|
|
Здравейте,
Нямаше ме известно време и за това не ви отговорих.
Първо, пилешкото месо е много вкусно с една подправка, която я отглеждат в Търговищко и там я познават под думата "мерудия". Аз лично не мога да я оприлича на нещо познато. Има сърцевидни листа и се бере след третото цъфтене, след това се измива, изкисва се похлупена със сол 3 дни, за да излезе някаква горчивина и след това се суши на сянка. Подправката е разкошна за месо.
По въпросите за тигана: това са тигани, които присъстват на българския пазар от 10-15 години. Те са чугунени със специално покритие и са ужасно тежки. Има най-различни видове, включително и с улейчета - направени специално за скара. За да стане пържолата на такъв тиган котлонът трябва да е силен и тиганът да се загрее много, след което се поставя пържолата без сол. Месото си пуска вода и тя остава в улейчетата и по този начин се задушава. Хубаво е след като пържолата хване коричка от двете страни да се намали малко котлона, но да бъде достатъчно силен, защото месото ще се раздроби. Ако пържолата е по-дебела може да се долива по малко вода в улейчетата, докато се изпържи.
С поздрав: Флори
|
| |
|
|
|