|  | | 
| 
          | 
              
                | Тема |  кейк с вино. |  |  | Автор | vr. (стар клубар) |  |  | Публикувано | 22.05.16 15:56 |  |  |  | 
        
 
 
				
			всъщност - най-лесният възможно кейк. трябва само хубаво сладко, бяло вино :)
 аз избрах това:
 
 
 
 кво:
 3 яйца,
 220 грама захар,
 280-300 грама пресято брашно с
 1 чаена лъжичка с връх бакпулвер (д-р йоткер),
 180 милилитра ольо,
 200 милилитра хубаво (!) бяло, сладко вино
 2 пак. ванилия,
 настърганата кора от половин лимон,
 щипка сол между двата пръста,
 2 чаени лъжички фино какао (д-р йоткер),
 1 лъжица пудър захър по желание.
 
 разбиваме добре яйцата със захарта, добавяме на струйка олиото, като продължаваме да разбиваме, добавяме ванилиите, лимоновата кора и щипка сол, после виното, разбъркваме за кратко с миксер на слаба степен, добавяме пресятото с бакпулвер брашно, като разбъркваме само с бъркалките на изключения миксер докато се поеме брашното.
 изливаме тестото, което е една идея по-рядко на вид от обикновено кексово тесто, което се прави с кис. мляко - обяснимо - заради виното.
 оставяме малко тесто в купата, в което разбъркваме двете лъжички какао и го добавяме към светлата част в тавата. "завиваме" кафявото с бяло внимателно с лъжичка.
 и печем в загрята на 180°C 35-40 минути, до суха клечка.
 като извадим поръсваме с малко пудър захар, ако искаме.
 
 
 
 кейкът става много ароматен, пръхкав такъв един, мекичък и лек на вкус.
 мисля, че това ми е понятието за вкусен кейк на мен, само дето не съм знаела, че е толкова просто да го добия.
 деляла ни е досега с него само 1 чаша хубаво, сладко, бяло токайско вино :)
 
 
 
 
 |  |  |  |  
 |   | 
 |