|
Съгласна съм, китайската кухня използва много сосове с ферментация и е трудно да им хванеш цаката, защото те използват доста по-различни продукти от нашите.
На европейците им е леко непонятна комбинацията от продукти и кое какво прави просто защото тези продукти са типични за Азия и тук не се намират и хората не знаят кое за какво служи. Това е основната разлика. Иначе съм виждала европейци, живели по-дълго в Азия, да готвят със завидни умения и знания - и обратното, китайци, родени в Европа, да не знаят да ядът с клечки....
Този уорчестърски сос беше вметнат от Моника - аз например никога не съм твърдяла, че точно този сос прави еди-какво си.....
Азиатските супи са хубави, защото ако се правят добре и с разбиране, то дават много полезни природни вещества на тялото. Не се пържат, няма дълго готвене - за азиатската кухня е характерно, че се готви бързо и на висока температура се постига загряване на продукта и се сервира веднага - буквално в рамлките на минути имаш готово ястие - което общо взето запазва витамини и минерали почти непокътнати....
В Европа яденето често се готви с часове....точно това прави яденето да има специфика и различен вкус, но не е най-доброто за човешкото тяло толкова много топлинна обработка...е сега нема да върнем агнешко, печено 3 часа в гювеч....но да кажем, че азиятците почти нямат такива яденета...макар че като се замисля, съм виждала азиятска рецепта за приготвяне на свинско печено в земята - изкопава се дупка, нарежда се материал за жив огън, отгоре се нарежда съда с приготвеното ястие захлупено по специален начин, после капак, замазва се с глина, алабала...и огъня се пали и така се готви няколко часа....ама това е малко по-специфично...и не е много как да кажа...всекидневно готвене....
Да не се отплесвам....
Азиятската кухня също така много варира - Азия е огроомна.....има различни нации, различни традиции...
Готовите супи са пълни с химия - аз някога купувах чат-пат, но от едно 5 години тотално задрасках таа опция....ако видиш колко е-та има в опаковката и ше фърлиш петалата....
Никфи готови супи - режеш парченце тфа, парченце онва, кипваш за няколко минути какъвто и да е зеленчук да имаш в хладилника - и застройваш с подходяща застройка - какво по-хубаво от една гореща свежа сезонна супа???
Робът се бори за свобода. Свободният - за съвършенство.
|