|
Тема |
Като си говорим за тиквички.. [re: bobiO8] |
|
Автор |
impulce (пенлива) |
|
Публикувано | 06.07.14 12:38 |
|
|
днес се позачудих дали да не пробват този пастет, но - в крайна сметка - спретнах една любима гозба с тиквички.
Значи измиват се и се настъргват на едро ренде - 3-4 средни тиквички, посоляват се и се изстискват с ръце, може и в гевгир да оставите да се изцеждат още. Мазнина в тавата, слагат се изстисканите тиквички, ръси се сол, черен пипер и малко червен, нарязват се на ситно 4 скилидки чесън, обърква се хубаво и на силна фурна - 250-275 се запичат, докато изври водата, разбъркват се често. Когато са почти на сухо, 10 яйца се смесват с повече твърдо, натрошено сирене и се изливат върху вече "леко подсушените тиквички". Всичко се обърква и пече, докато яйца и сирене са готови. Може да се разбърка веднъж по време на печенето. Сместа се издува и става малко като питка. Когато е готова, гасим печката, настъргваме обилно кашкавал отгоре и отново във фурната на остатъчна топлина, колкото да се разтопи и запече и кашкавалът.
Който харесва - може копър да добави, в сместа за печене. Аз лично го предпочитам в млечен сос към така приготвената манджа. Която прилича малко на мусака.
Ястието е страхотно и студено. Бяло вино в добавка.
Може и разни други сирена в сместа, вместо само бяло. Позволява импровицазии всякакви.
|
| |
|
|
|