|
Тема |
Шопска [re: Fish L] |
|
Автор |
Fish L (Емарципанена) |
|
Публикувано | 03.07.14 09:32 |
|
|
Може би няма турист да не е чувал, виждал, опитвал Шопска салата, може би няма българин да не знае какво е Сирене по шопски, но моят фаворит са Лютите пукани чушки с много магданоз, чесън, чубрица и винегрет.
Начин на приготовление:
Приготвя се дълбок съд, в който се смесват сол, оцет, олио и се разбиват добре. Пресован чесън няколко скилидки ( или нарязан на филийки чесън), суха чубрица и още веднъж се разбива. Нарязва се поне една голяма китка магданоз. През това време лютите чушки (Шипка, Чорбаджийски) се пекат на фурна, опукват се на котлон или с малко мазнина на дъното на тенджерка) и топли се прибавят и задушават с капак. Оставят се поне час да поемат марината.
Това е едно от малкото неща, в които ползвам чубрица, а в случая дори съм украсила с прясна. Гъбите присъстват за контраст на зачервилата ми се чушчица.
Тази рецепта я знам от студентските години благодарение на майката на една приятелка, с която и досега поддържаме връзка.
|
| |
|
|
|