Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 12:57 26.11.25 
Клубове/ Хоби, Развлечения / Готварски рецепти Пълен преглед*
Информация за клуба
Тема Re: Кайма от шут овен [re: dmi]
Автор forti (заслужена)
Публикувано08.06.14 15:47  



Ако животното е било до 2 г. - месото му е нежно и вкусно и може да се готви като агнешко.
Овен(или коза) по-стари от 2 г. вече месото вече е по-жилаво и намирисва.
Трябва, обаче, да се сготви за да се усети дали месото има дъх.
Ако не се знае предварително възрастта на заколения овен- аз бих пробвала с нещо малко по количество и универсално в смисъл- подходящо за последваща обработка , примерно кайма за кебапчета (омесва се месото с подправки, поръсва се със сода за хляб и пак се омесва, престоява час-два и на скарата)От първите кебапчета ще се усети намирисва ли и колко намирисва:)Ако бива (тук еиндивидуално - въпрос на "нос":)за ядене - всичко, което иначе се готви от агнешка кайма става и за овнешкото.
Най-вкусно било - пълнена прясна зелка или пълнени патладжани ...сигурно защото тези 2 рецепти носят и много червени домати, които неутрализират специфичния дъх на овнешкото(той си е нормален както и на агнешкото).
Ако, обаче намирисва,защото животното е било възрастно - бих направила така каймата (и каймата за кебапчетата може да се преправи): омесва се със сол , ч. пипер и яйчен белтък(-ци според количеството кайма- 1 белтък на 800г-1 кг кайма), прави се на малки кюфтенца, които се слагат в купа и се потапят в оцет за 10-на минути.
После с тях може да се готвят всички рецепти, които иначе са с парченца(хапки) месо - яхнии, кебапи,мусаки, фрикасе, със зелен боб, с гъби, че даже и чушки може да се напълнят:)
Добавянето на друг вид кайма (обикновено свинска) въобще не е обезателно - зависи дали това овнешко има достатъчно мазнини за избраната рецепта, което е въпрос на вкус .При някои рецепти (с прясно зеле)- ястията са по-вкусни с по-мазно месо поне според мен:)



Цялата тема
ТемаАвторПубликувано
* Кайма от шут овен dmi   24.01.14 11:30
. * Re: Кайма от шут овен GINK   24.01.14 13:29
. * Re: Кайма от шут овен Monica123   24.01.14 20:56
. * Re: Кайма от шут овен Fish L   25.01.14 21:14
. * Re: Кайма от шут овен dmi   27.01.14 09:33
. * Re: Кайма от шут овен GINK   27.01.14 15:27
. * Re: Кайма от шут овен dama spatia   27.01.14 21:48
. * Re: Кайма от шут овен GINK   27.01.14 21:55
. * Re: Кайма от шут овен dmi   29.01.14 10:18
. * Re: Кайма от шут овен Fish L   25.01.14 21:12
. * Re: Кайма от шут овен Monica123   29.01.14 00:49
. * Re: Кайма от шут овен Fish L   29.01.14 11:36
. * Re: Кайма от шут овен Monica123   29.01.14 18:34
. * Re: Кайма от шут овен Fish L   29.01.14 20:48
. * Re: Кайма от шут овен Monica123   29.01.14 23:45
. * Re: Кайма от шут овен Fish L   29.01.14 23:57
. * Re: Кайма от шут овен dama spatia   30.01.14 16:08
. * Re: Кайма от шут овен spinule   12.02.14 23:02
. * Re: Кайма от шут овен forti   08.06.14 15:47
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.