|
|
| Тема |
Re: Кайма от шут овен [re: dmi] |
|
| Автор |
forti (заслужена) |
|
| Публикувано | 08.06.14 15:47 |
|
|
|
Ако животното е било до 2 г. - месото му е нежно и вкусно и може да се готви като агнешко.
Овен(или коза) по-стари от 2 г. вече месото вече е по-жилаво и намирисва.
Трябва, обаче, да се сготви за да се усети дали месото има дъх.
Ако не се знае предварително възрастта на заколения овен- аз бих пробвала с нещо малко по количество и универсално в смисъл- подходящо за последваща обработка , примерно кайма за кебапчета (омесва се месото с подправки, поръсва се със сода за хляб и пак се омесва, престоява час-два и на скарата)От първите кебапчета ще се усети намирисва ли и колко намирисва:)Ако бива (тук еиндивидуално - въпрос на "нос":)за ядене - всичко, което иначе се готви от агнешка кайма става и за овнешкото.
Най-вкусно било - пълнена прясна зелка или пълнени патладжани ...сигурно защото тези 2 рецепти носят и много червени домати, които неутрализират специфичния дъх на овнешкото(той си е нормален както и на агнешкото).
Ако, обаче намирисва,защото животното е било възрастно - бих направила така каймата (и каймата за кебапчетата може да се преправи): омесва се със сол , ч. пипер и яйчен белтък(-ци според количеството кайма- 1 белтък на 800г-1 кг кайма), прави се на малки кюфтенца, които се слагат в купа и се потапят в оцет за 10-на минути.
После с тях може да се готвят всички рецепти, които иначе са с парченца(хапки) месо - яхнии, кебапи,мусаки, фрикасе, със зелен боб, с гъби, че даже и чушки може да се напълнят:)
Добавянето на друг вид кайма (обикновено свинска) въобще не е обезателно - зависи дали това овнешко има достатъчно мазнини за избраната рецепта, което е въпрос на вкус .При някои рецепти (с прясно зеле)- ястията са по-вкусни с по-мазно месо поне според мен:)
| |
| |
|
|
|