...
Чаве, като ми припомни за пилешкото, сетих се да те "почерпя" (лично теб ) с една моя нова рецепта, непубликувана никъде... И още без име.
За една порция - половинка от "пеперуда" (цяло пилешко филе). Останалите продукти за като за 4 сериозни порции, като за сериозно хапване...
Принципно, аз обичам предварително да мариновам поне малко бялото месо, става доста по-нежно. Мариновам го елементарно - или на едри цели парчета, или на хапки, порции, или, както в случая - на жулиени с квадратно сечение, с размер малко по-голям от на обикновена цигара. Така нарязаното месце поръсваш със сол, черен пипер, червен пипер и около 1 ч.л. соев сос - тъмен. Всичкото това го омесваш лекичко, поръсваш с 1 ч.л. олио, зехтин или течна мазнина по твоя вкус (има и течен маргарин...) и отново леко го омесваш. Оставяш го да престои колкото можеш, може от 15 мин. до 48 ч. В идеалния случай правиш такава "заготовка" от две цели пеперуди, т.е., за 4 сериозни порции.
Втората част продукти за рецептата са: една стандартна консерва бамбукови резени и една малка опаковка сухи черни гъби от 50 г. - всичко това се намира на щандовете за азиатски стоки. Гъбите се бланшират 15 мин. във вряща, леко подсолена вода, престояват още 15 мин., отцеждат се, бульонът се изхвърля и отново във вряща вода се варят 30 - 50 мин. Бамбуковите резени просто се отцеждат добре, нищо повече.
В тенджерка, за предпочитане тефлонова, се налива 3-4 с.л. мазнина, пак от любимата ти, загрява се мазнината, изсипват се добре отцедените черни гъби и бамбукови резени и започват да се запържват, т.е., всъщност се задушават при непрекъснато бъркане, за около половин час.
Последната фаза на приготвянето е особено важна - поръсваш с 1 ч.л. смлян черен пипер и сол на вкус, след което изсипваш маринованото пилешко филе и бъркаш непрекъснато и равномерно. Наблюдаваш месото - идеята е да прекратиш цялата термична обработка в момента, в който месото побелее, нито секунда повече! Сваляш от огъня и сервираш с подходяща гарнитура, например картофено пюре, пържени или задушени картофи или нещо, което ти дойде на ума в момента. Обаче, яденето е толкова перфектно на вкус, че може спокойно и без всякаква гарнитура.
Това е, когато я обработя, редактирам и подготвя за публикуване, ще можеш да я видиш в блога ми, засега просто ти я описвам като подарък...
Както винаги, на prima vista описвам подробно и обширно, но в блога ще бъде доста по-стегнато и елегантно.
Не се плаши от подробното описание, всичко става бързо и много лесно.
Можеш да промениш каквото искаш в рецептата, но така, както съм ти я описал, с точно тези продукти и пропорции, има невероятен, изключително елегантен вкус.
Ако се решиш да я направиш, моля те, напиши ми впечатленията си от вкуса.
Апропо, може и без да мариноваш месото, за по-бързо...
Редактирано от Sapiens на 07.04.14 01:35.
|