|
Тема |
Re: Pralinen [re: renate] |
|
Автор |
dama spatia (зеленоока) |
|
Публикувано | 13.11.13 19:48 |
|
|
Шоколадови бонбони с орехи и смокини
ПРОДУКТИ:
24 сухи смокини “Каламата”
8 супени лъжици захар с връх
250 гр. орехови ядки
300гр. шоколадова кувертура (или 200гр. млечен шоколад и 100гр. натурален)
1 с.л. бутер и при нужда няколко лъжици кондензирано мляко, за да се втечни кувертурата.
ПРИГОТВЯНЕ:
Смокините и захарта се слагат в тенджерка и се долива вода, колкото да се покрият с около 1-2 пръста отгоре. Тенджерката се покрива с капак и се вари продължително време на тих огън (около 50 мин), докато водата се сгъсти на сироп, а смокините омекнат и набъбнат максимално. Снемат се от огъня. Оставят да престоят една нощ заедно със сиропа и на следващият ден се прецеждат.
Орехите се запичат на фурна за 10 мин на 150С. С помоща на ножче се прави малък отвор в долния край на всяка смокиня и се напълва плътно с орехи. Притискаме отвора с пръсти и да придаваме кръгла форма на смокините. Кувертура се разтопява на водна баня заедно с кравето масло и при нужда се добавя малко кондензирано мляко за да се разреди.
Смокините се потопяват една по една в разтопения шоколад и се подреждат върху повърхност покрита с прозрачно фолио или пергаментова хартия. Украсяваме с помощта на вилица, която потопяваме в разтопен шоколад и разтичаме върху бонбоните. Оставяме да се стегнат на хладно място. На следващия ден увиваме в станиол.
Рецептата не е моя, а на една клубарка - xamos, която отдавна не е писала тук. Рецептата е лично нея и я беше споделила с нас. Беше изпратила и снимка на готовите бонбони. Изглеждаха страхотно.
|
| |
|
|
|