|
Тема |
Re: за Великден [re: papyy] |
|
Автор |
papyy (стара коткарка) |
|
Публикувано | 11.04.12 20:21 |
|
|
Истински колачета са сладки от смесено надигане. продуктите са на температура 25 градуса.
1 кг брашно за сладкиши, 2/3 кубче мая заквасено в 100 мл топло мляко, брашно, 2 с.л. захар, 1 ч.чаша кисело мляко с 1/2 к. л. сода, 3 яйца/ ако са малки 4/, меко масло 180г, 200 г захар. ванилия, ромова есенция, канела, млян карамфил, са на вкус. Маково семе за поръсване, може сухи фрукти наситнени и закиснати в бренди/ коняк/ ром на 150г сухи фрукти се слага 1,5-2 с.л. алкохол за поръсване за да не изгълтат течността на тестото.
Глазура1: 1 жълтък се разбива с 1,5 с.л.растително масло - сусамово, бадемово, в краен случай слънчогледово.
Глазура2: 1 белтък се разбива със захар на меренге и се ползва.
Моите внуци обичаха и от двете
Всичко се слага в купата за разбиване на миксера и се разбива с миксер, после се меси с миксер или тестомесачка. Пече се на хартия за печене или на силиконова подложка на 180 градуса до готовност.
Първо се заквасва маята, слагат се при нея яйцата, захар, смесва се киселото мляко със содата, ванилия, канела, добавя се 1 ч.ч. брашно ислед това мекото масло, размесва се после се добавя брашно до достигане на малко по-плътно тесто от козуначеното. Разточва се с точилка на набрашнен плот, изрязват се формички, намазват се с глазура, поръсват се с мак и се поставят за печене. подготвят се колкото тави имате и ако имате останало тесто се завива с фолио за да не изсъхне и в хладилника, като останат 2 тави го вадите и допичате.
У дома се правеше двойна доза и се печеше цял ден.
МОЛЯ подкрепете читанка.инфо
http://bgpetition.com/chitanka_info/index.html
|
| |
|
|
|