|
Тема |
Re: виши ти е дала някаква снобарска рецепта, [re: Kиpo] |
|
Автор |
Chromosom () |
|
Публикувано | 13.01.12 00:58 |
|
|
Докладвам по първи впечатления, тъй като още не съм го опитал.
Купих бяло брашно, понеже беше на половината тегло, четири пъти по-евтино и био, докато черното не беше нито едно от трите. Добавих и тиквени семки. Подхванах рецептата както сте ми обяснили – по-скоро по метода на Киро, понеже нямаше къде да го пресявам и т.н., но гледах по-подробно за детайли в блог-а. Мисля че водата беше повече отколкото трябва, но може и да се бъркам. Гледах едно видео в YouTube как се меси – жената смеси част от тестото с бухналата мая и водата и наръси другото брашно на масата, като после въргаляше вече омесената топка в допълнителното брашно. Аз просто излях всичко една купа, която едва не преливаше, и разбърках къде с ръце, къде с лъжица, след което чаках да бухне около час и половина, купата съответно преля, след това събрах от масата и набутах всичко в две форми за хляб, които съквартирантът ми обади къде бяха. Намазах леко със зехтин преди да сложа вътре. Всичко във фурната за 30 минути на 220 градуса. Отгоре се зачерви, а отвътре е мокро и някак тежко, но това предполагам няма да е проблем и хлябът ще е вкусен. След това двата комата в камерата, като част от единия в хладилника, за утре. Много приятно изглежда омазнената със зехтин коричка и мирише много вкусно. Самият хляб също нямам търпение да го опитам.
Направих го с 1 кг брашно, 1 супена лъжица зехтин + допълнително за намазване на тавата, 1 супена лъжица захар, сол не сложих (забравих, ама и за какво ми е?) и, доколкото си спомням, три и половина чаени чаши вода. Не знам точно колко излезе като тегло. Ще ми се да го премеря, но няма кантар под ръка. Колко хляб излиза от един килограм брашно по принцип?
Сега, имате ли наблюдения къде са ми грешките? Може би ако бях сложил по-малко вода щеше да бухне повече и да стане по-въздушен, но това не знам дали щеше да го направи по-вкусен. Може би трябваше и да го надупча както беше казало момичето в блог-а, за да се изпече повече отвътре.
Редактирано от Chromosom на 13.01.12 01:05.
|
| |
|
|
|