|
Тема |
Македонска баклава "Чичо Спиро" [re: Kиpo] |
|
Автор |
mirror_ (mirror image) |
|
Публикувано | 08.12.11 22:43 |
|
|
Рецептата съм нарекла така, защото ни я спретна набързо чичо Спиро, бащата на една приятелка, докато му разфасовахме прасето и му пиехме ракията. А чичо Спиро пък, беше с македонски корени, та му и личеше отвсякъде... че така.
Продукти нямат точна дозировка, но да речем така:
1 пакет кори
2 ч.ч. натрошени орехи
3-4 филии хляб
2 ч.л. канела
Олио около 100 мл
3 ч.ч. захар и 3 ч.ч. вода за сиропа
Започва се със сиропа, който трябва да поври 4-5 минути. Оставя се да изстине и през това време се приготвя баклавата.
Средата от хляба се натрошава. Загрява се олиото и трохите се запържват в него до порозовяване. Добавят се орехите и канелата, обръщат се два-три пъти и сместа се дърпа от котлона.
В намазана с олио тава се нареждат два слоя кори и се наръсва с готовата смес. Допълнителна мазнина не се слага. Редуват се по две кори и смес, докато се завърши с кори. Отгоре леко се намазва с олио. Нарязва се на квадрати и се пече в умерена фурна. Изважда се и се залива с изстиналия сироп. Покрива се, за да поеме и омекне.
Има вкус на саралия и поради тази причина понякога я правя и навита, като слагам смес върху две кори, навивам на руло и нарязвам на фитили.
Правя я и на "охлювчета", като от навитите кори режа по дву-сантиметрови парченца и ги нареждам с разреза нагоре, преди да изпека.
Правя я и като полуфабрикат, като изпечените "охлювчета" държа в метална кутия 2-3 седмици и при необходимост само заливам с горещ сироп.
Това е. Търсих, но явно не съм правила снимка.
|
| |
|
|
|