| 
         
        
  
        
				моето peterky идва от peterkIRILOVyANEV т.е аз съм Петър:)
 ето какво установих от практиката ми досега:
           Хванах се и измерих по един еднокилограмов пакет от основните видове брашна по колко мл. е за да мога в бъдеще да не си играя с кантари.Чашата ми с равен ръб е точно 300 мл.Бялото брашно 500 излезе точно 6 чаши.Типово,царевично,ръжено,грахам и пълнозърнесто по около 5 3/4 чаши.От бяло 500 не мога да сложа повече от 3 чаши(500 гр.) и 1 чаша вода с 1 пакетче суха мая(7 гр.)или жива -1/2 пакетче(21 гр.)-стига до капака.Ако слагам други брашна не бухва толкова и мога да слагам до 4 чаши и течност 1:3.Най -добър резултат дава ако се работи с газирана вода и част от течноста да е мляко.Минималното количество бяло брашно 500 е 1/3,иначе става клисав.Останалите 2/3 каквото ви хрумне-типово,царевично,ръжено,грахам,пълнозърнесто,оризово,сухо картофено пюре,намачкан варен картоф,смлени в кафемелачката елда/гречка ,просо,овес и всякакви зърна -сусам,слънчоглед,тиквени,ким,мак,ленено-всичките счукани.На това количество се слага и 1 до 2 чаени лъжички сол и захар и 1 до 2 супени лъжици мазнина:зехтин,слънчогледово,царевично или друго олио или краве масло.
          УНИВЕРСАЛНА РЕЦЕПТА
 1.Течност (вода,газирана вода ,мляко,тоник)-                                      300 мл.
 2.Сол                                                                      -                        1 до 2 чаени лъжички
 3.Захар                                                                                             1 до 2 чаени лъжички
 4.мазнина:зехтин,слънчогледово,царевично или друго олио или краве масло
                                                                               -              1 до 2 супени лъжици
 5.Бяло брашно 500                                                   1 чаена чаша 300 мл.=170 гр.
 6. Бяло брашно 500 или  типово,царевично,ръжено,биоръжено,грахам,пълнозърнесто,оризово,сухо картофено пюре,трици,намачкан варен картоф,смлени в кафемелачката елда/гречка ,просо,овес ,овесени ядки,корнфлекс                                                      2 чаени чаша *300 мл=330 гр.
 7.Суха мая                                                                             1 пакетче=7 гр. което може да се замени със 3 пъти повече жива мая=21 гр.(половин кубче) която трябва да се размие в течността  при градуса 40 C
 Могат да се добавят  всякакви зърна -сусам,слънчоглед,тиквени,ким,мак,ленено-всичките счукани. Настърган пармезан или много сух кашкавал също са добра добавка ,а също маслини,сухи домати,лук,шунка и т.н. и т.н..
 Технологията – течностите с размита жива мая, солта, брашната и ако е  суха маята отгоре.
 Изобщо -всеки ден може да се прави различен хляб стига да се ползват основните съотношения.
  
        
        
  
          |