| 
	
 | 
	
          
            
              
                | Тема | 
                   Re: Рецепти за машина [re: Sapiens] | 
                 |  
| Автор | 
ket1234 (много добър чов) | 
 |  
| Публикувано | 24.03.11 01:14 | 
 
 |  
 
 |  
        | 
         
        
  
        
				Като начало две от най-ползваните рецепти
 1. Чабата
 500 гр. брашно - по желание 100 гр. пълнозърнесто, 100 гр. ръжено, 300 гр. бяло
 300 мл- вода
 1-2 с.л. зехтин
 1 с.л. сол
 1 пакетче суха мая на доктора - 7 гр.
 По желание нарязани маслини и сухи домати
 В машината се сипва водата, солта и зехтина, добавките, отгоре брашното и тогава маята.
 Пуска се на месене и втасване.
 След приключване на процеса се оформят чабати с желания размер - ТЕСТОТО Е ЛЕПКАВО И ТЕЧНО - работи се върху обилно набрашнена повърхност без да се меси с брашно допълнително. Просто се оформят хлебчета или един хляб с леко обръщане на тестото. Втасва втори път. Пече се на 230 гр с вентилатор за 28 мин - това за цяла чабата. Ако са по-малки намалете времето за печене.
 Това не съм го пекла НИКОГА в машината, а само във фурната, но го приготвяме почти всеки ден като го редуваме с долната рецепта.
 
 2. Основна рецепта за "ръчен" хляб
 640 гр. брашно - аз слагам 100 гр. био ръжено, 100 гр. пълнозърнесто от мелницата и остатъка бяло
 360 мл вода
 1-2 с.л. зехтин
 1 с.л. сол
 7 гр. сухя мая 
 Технологията е същата - течностите, солта, брашното и маята отгоре. 
 Включвате машината и след 3-3,5 часа имате един перфектен и вкусен хляб.
 
 Правя още един прекрасен ароматен хляб с лук, чесън и сухи подправки по рецепта на Йоана/ще дам линк/, рамазан пидеси, кайзерови питки и още и още.......
 Обичам си машинката. Помощницата ми тя
  
        
        
  
          |  | 
 |    |   
 
 |  
 |   
 |