|
Тема |
Re: Хляба си е хляб ама... [re: hannibal] |
|
Автор |
peterky2OO8 (минаващ) |
|
Публикувано | 21.03.11 18:25 |
|
|
Прясносолна риба
Едра,0.8-2 кг. риба(най-вече паламуд,скумрия,но може и сьомга,пастърва,сьомгова пастърва , лефер и др.)се нарязва напречно на филии по 1,5-2 см. и се заливат в саламура от морска сол с такава концентрация,че сурово яице да изплува в нея с кръгче около 5 ст.монета(1 кг.морска сол на 10 л. вода),след 24 чеса се изплаква с вода и се оставя да се отцеди.Овалва се в смес от чимен,черен и червен попер,мляна чубрица, чесън на прах и др.Слага се в хладилника и се консумира след 2 дни.Този метод не е много траен и ако не се консумира бързо за по дълго време се сахранява във фризер.
Маринована риба
Сафрид ,херинга и други подобни риби се накисва в саламура от морска сол с такава концентрация,че сурово яице да изплува в нея с кръгче около 5 ст.монета,след 24 чеса се изплаква с вода и се залива за 12 часа с хубав винен оцет ,оставя се да се отцеди,нарежда се в буркани като между редовете риба се добавят бахар,черен пипер и дафинов лист.Бурканите се доливат с олио в което е изпържена хапка хляб.Може да се сахранява доста дълго време и извън хладилник.Така може да се приготви и голяма риба(най-вече паламуд,скумрия,паламуд,но може и сьомга,пастърва,сьомгова пастърва , лефер и др.) нарязани напречно на филии по 1,5-2 см.Това е нещо подобно на ''лакерда''.
|
| |
|
|
|