| 
	
 | 
	
          
            
              
                | Тема | 
                   Re: Хляба си е хляб ама... [re: hannibal] | 
                 |  
| Автор | 
peterky2OO8 (минаващ) | 
 |  
| Публикувано | 21.03.11 18:25 | 
 
 |  
 
 |  
        | 
         
        
  
        
				Прясносолна риба
 Едра,0.8-2 кг. риба(най-вече паламуд,скумрия,но може и сьомга,пастърва,сьомгова пастърва , лефер и др.)се нарязва напречно на филии по 1,5-2 см. и се заливат в саламура от морска сол с такава концентрация,че сурово яице да изплува в нея с кръгче около 5 ст.монета(1 кг.морска сол на 10 л. вода),след 24 чеса се изплаква с вода и се оставя да се отцеди.Овалва се в смес от чимен,черен и червен попер,мляна чубрица, чесън на прах и др.Слага се в хладилника и се консумира след 2 дни.Този метод не е много траен и ако не се консумира бързо за по дълго време се сахранява във фризер.
 Маринована риба
 Сафрид ,херинга и други подобни риби се накисва в саламура от морска сол с такава концентрация,че сурово яице да изплува в нея с кръгче около 5 ст.монета,след 24 чеса се изплаква с вода и се залива за 12 часа с хубав винен оцет ,оставя се да се отцеди,нарежда се в буркани като между редовете риба се добавят бахар,черен пипер и дафинов лист.Бурканите се доливат с олио в което е изпържена хапка хляб.Може да се сахранява доста дълго време и извън хладилник.Така може да се приготви и голяма риба(най-вече паламуд,скумрия,паламуд,но може и сьомга,пастърва,сьомгова пастърва , лефер и др.) нарязани напречно на филии по 1,5-2 см.Това е нещо подобно на ''лакерда''.
  
        
        
  
          |  | 
 |    |   
 
 |  
 |   
 |