|
Тема |
Re: Шопската салата шопска ли е? [re: Bacилия] |
|
Автор |
MitreШoпa (OнзиСъщия123итн) |
|
Публикувано | 25.01.11 10:06 |
|
|
Автора на статията си противоречи в този пасаж:
"...Едва в средата на 60-те години шопската салата започва да се поръсва с "настъргано на ситно ренде сирене". Тази добавка се оказва най-важната стъпка в създаването на шопската салата. Засипвайки нарязаните зеленчуци, тя постепенно и заличава различията между техните вариации, и прави комбинацията от иначе типични за гръцката салата зеленчуци по-омекотена и разпознаваема. Така считаната днес за старинна българска шопска салата започва да добива установения си, днешен вид. Това става едва към втората половина на 1970-те, ..."
"Шопската" салата беше хит за чужденците на Златните пясъци ей тамо през 60те години, в сравнение с другите 3 "салати": "Салата домати) (1/2 домат нарязан на тънки/по дебели филии) "Зелена" салата (10 резенчета краставици) и "мешаната) - компилация от двете последни, в същата мизерно малка "салатена" чиния. Бая се пулех тогава на най "калпавите" туристи (тези от "братската" френска компартия) които настояваха да получат празна водна чаша в която си разбъркваха олио и оцет и поливаха предварително ситно нарязаните от тях резенчета домати или краставици. Това ако "нямаше" шопска салата, което се случваше бая често. В същите малки чинийки, и омацваха покривката. За разлика от немците и другите източноевропейци които бяха кратно по дисциплинирани и не си позволяваха такива "отклонения" от инструкциите получени преди заминаването им
THESE ARE MY PRINCIPLES. AND IF YOU DON'T LIKE THEM, I HAVE OTHERS.
|
| |
|
|
|