| 
	
 | 
	
          
            
              
                | Тема | 
                   "Гъделът на император Ли У" :)) | 
                 |  
| Автор | 
Sapiens (The Pope's Boss) | 
 |  
| Публикувано | 21.01.11 16:01 | 
 
 |  
 
 |  
        | 
         
        
  
        
					
				
			 
				(Не се заблуждавайте от екзотичното заглавие, рецептата изцяло е авторска...)
 
 ПРАЗ, СИНИ СЛИВИ, КАЙСИИ, СТАФИДИ, ОРИЗ, МАСЛИНИ. 
 ВАРИАНТ + ТЕЛЕШКО (СВИНСКО)
 
 Яденето по принцип е постно, но може да бъде сготвено без каквито и да е проблеми с телешко или свинско месо.
 
 ПРОДУКТИ:
 1 кг. праз
 1 каф. чашка смлени домати
 1 ч. ориз
 20 сушени сини сливи без костилки, заедно с 20 тъмни стафиди и 10 сушени кайсии
 1 каф. ч. зехтин
 1 с.л. подправка МАГИ-"Десет зеленчука" (2 ч.л. обикновена сол)
 опционално 600 г. телешко от плешка
 1 с.л. смлени орехи
 1 с.л. коняк (бренди)
 
 Заб.: Ако решим яденето да бъде с месо,  нарязваме телешкото (свинското) на средни кубчета и го изпържваме на малки порции в 1 с.л. мазнина, на силна температура, с цел "запечатване".
 
 От предишната вечер накисваме сините сливи, кайсиите и стафидите в малко вода с малка щипка сол и с.л. коняк (бренди), за да омекнат.
 Нарязваме наситно праза и го задушаваме в мазнината, докато омекне. Посоляваме с подправката, добавяме орехите и разбъркваме. Задушаваме без капак още 2-3 мин.
 Добавяме сините сливи, орехите  и месото към задушения и омекнал праз (ако искаме да бъде постно - вместо месото - 20 маслини), добавяме и доматите и задушаваме 5 мин.
 Добавяме промития до светло ориз, разбъркваме внимателно и наливаме 3 ч. гореща вода. Задушаваме на среден огън 10 мин., поставяме кърпа или дебел слой домакинска хартия под капака, изключваме нагряването и оставяме така 20 мин.
 Вариант - изсипваме всичко в тавичка и запичаме 15 мин. на фурна, предварително загрята до 150°. 
 
 Да ви е сладко! И на вегетарианци, и на месоядци...
 
 Редактирано от Sapiens на 21.01.11 17:12. 
        
        
  
          |  | 
 |    |   
 
 |  
 |   
 |