предварително се извинявам за забавения отговор, но това стана така, защото дълго обмислях концептуално казуса.
мойто предложение е следното: като антре тепсия с четвъртинки зимни ябълки и круши, поднесени с евтино бренди. акцента е в/у "евтино", щото тва освен простосърдечност, ще имплицира и интимност, което е особено важно за успешността на вечеря в камерен състав. след тва предлагам един порцеланов супник с небрежно, но питателно курбанче от телешка глава да поднесеш, което допълнително да разчупи обстановката. за тая цел в чисто кулинарен аспект е особено важно да не прекаляваш със съставките, защото инак би могло да се внесе напрежение сред гостите ти - сол/пипер, шепа ориз, корен кервиз и две-три зелени чушки ми се виждат напълно достатъчни за завършеността на ястието, избягвайки риска от излишна помпозност. двайсе минути преди сервирането на някакъв пай с месо /примерно баница с гълъб или солен кекс със заешко/ като топло предястие /задължително горещи, току що извадени от фурната - за да демонстрираш лично отношение към гостите/ ги изненадай с по една купичка лимоново сорбе с джоджен/мента за да се изчисти вкуса от предхождащия ги евентуално обогатен с масло телешки бульон. за основно предлагам някаква яхния с месо и арпаджикчета, но за да се избегне еснафския елемент по-добре избери такава, на която сосът е преобладаващо със сметана, а не с домати - примерно говядина а ла строганов, пиле по нормандски, популярната ирландска агнешка или прочие. тука гледай да не сбъркаш - единствената качествена готварска сметана, на която съм попадал на нашия пазар е "президент"! разните хопли-мопли и другите на растителна основа даже и за долнопробни сосове за паста не стават. гвоздеят на програмата /или постигането на така наречения wow ефект/ са неколко басанчета с варени пилешки воденички, които небрежно да разпръснеш сред гостите си след като си отОпат яхнията. нема да обеснявам, че единственото подходящо питие за тех е черен като биволска кръв станимашки мавруд. не се изкушавай да притурваш и холандски сос към тех, обаче - прекалено парвенюшко ше изглежда, пък и без тва вероятно сички вече ше са баялдисали. ако всичко е минало, както трябва, естествен финал на вечерята ще е поднос с конфеты, домашен гюлов ликьор и съветска маршова музика.
вервам, че съм ти бил полезен с единствено правилното концептуално меню за случая, а ся ме извини, щото ше ида се фърла от прозореца, понеже имам подозрения, че не съм у ред тва всичкото да го напиша
Редактирано от Statler на 21.01.11 13:14.
|