Поздрави и благодаря ти за добрите думи!
Наистина, готвенето изцяло в гювеч е, както казваш "много приятно, лесно и много вкусно".
Трябва да правим разлика между готвене в открит гювеч, което си е готвене в тава и готвене в гювеч под капак, което е специфично.
Трябва да се има предвид, че има два такива варианта (два основни)- при първия готвенето се извършва на два етапа - най-напред всичко се извършва в тенджера и когато всичко е полуготово, яденето се изсипва в тава или гювеч и се запича на фурна.
Това не е истинското готвене в гювеч, въпреки, че хората не правят тази разлика.
Вторият начин е истинското готвене в тава или гювеч.
При него всичко, още от началото, се поставя в гювеча и цялото готвене се извършва изцяло във фурната, като готвенето минава няколкото естествени етапа - задушаване и омекване на пара (защото съвсем в началото се отделя твърде много пара при загряването на зеленчуци или течността в гювеча), след това т.н. готвене "конфи" (изпарените вече месо и зеленчуци се доизпаряват в нещо като маслена баня, намаляват обема си и стават нежни, без да прегарят) и накрая, запичане на горния и долния слой поради факта, че вече няма течност или е останала съвършено малко и мазнината се е концентрирала много.
Не трябва да се пропуска и един много интересен ефект - когато готвим на много слаб огън, мазнината и течността, които до този момент (при силното врене!) са били във вид на емулсия, т.е., смесени, едно цяло, вече се разслояват, но поради характерното си поведение, мазнината не стои долу и да смазва дъното, а се изкачва нагоре и стои на повърхността (независимо дали става дума за готвене в тенджера под капак или в открит гювеч - всъщност, можеш да разглеждаш фурната като една голяма тенджера, нали...), още повече, че не ни е възможно да разбъркваме гювеча, защото всичко ще стане неминуемо на каша. Така, независимо от усилията ни, всяко ядене във фурна основно загаря отдолу. Освен, ако не го оставим с повечко течност, което е най-правилното. Още повече, че минути след изваждане от фурната, тази течност са поема обратно в зеленчуците и месото на гювеча.
Успех!
|