Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 01:26 14.07.25 
Клубове/ Хоби, Развлечения / Готварски рецепти Пълен преглед*
Информация за клуба
Тема Re: Вегетариански гювечета [re: hannibal]
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано20.01.11 13:07  



Поздрави и благодаря ти за добрите думи!
Наистина, готвенето изцяло в гювеч е, както казваш "много приятно, лесно и много вкусно".
Трябва да правим разлика между готвене в открит гювеч, което си е готвене в тава и готвене в гювеч под капак, което е специфично.
Трябва да се има предвид, че има два такива варианта (два основни)- при първия готвенето се извършва на два етапа - най-напред всичко се извършва в тенджера и когато всичко е полуготово, яденето се изсипва в тава или гювеч и се запича на фурна.
Това не е истинското готвене в гювеч, въпреки, че хората не правят тази разлика.
Вторият начин е истинското готвене в тава или гювеч.
При него всичко, още от началото, се поставя в гювеча и цялото готвене се извършва изцяло във фурната, като готвенето минава няколкото естествени етапа - задушаване и омекване на пара (защото съвсем в началото се отделя твърде много пара при загряването на зеленчуци или течността в гювеча), след това т.н. готвене "конфи" (изпарените вече месо и зеленчуци се доизпаряват в нещо като маслена баня, намаляват обема си и стават нежни, без да прегарят) и накрая, запичане на горния и долния слой поради факта, че вече няма течност или е останала съвършено малко и мазнината се е концентрирала много.
Не трябва да се пропуска и един много интересен ефект - когато готвим на много слаб огън, мазнината и течността, които до този момент (при силното врене!) са били във вид на емулсия, т.е., смесени, едно цяло, вече се разслояват, но поради характерното си поведение, мазнината не стои долу и да смазва дъното, а се изкачва нагоре и стои на повърхността (независимо дали става дума за готвене в тенджера под капак или в открит гювеч - всъщност, можеш да разглеждаш фурната като една голяма тенджера, нали...), още повече, че не ни е възможно да разбъркваме гювеча, защото всичко ще стане неминуемо на каша. Така, независимо от усилията ни, всяко ядене във фурна основно загаря отдолу. Освен, ако не го оставим с повечко течност, което е най-правилното. Още повече, че минути след изваждане от фурната, тази течност са поема обратно в зеленчуците и месото на гювеча.
Успех!




Цялата тема
ТемаАвторПубликувано
* Вегетариански гювечета Capa _   19.01.11 10:22
. * Re: Вегетариански гювечета Kaлoмaин   19.01.11 10:48
. * Re: Вегетариански гювечета Capa _   19.01.11 11:58
. * Re: Вегетариански гювечета ECLlPSE   19.01.11 10:48
. * Re: Вегетариански гювечета Capa _   19.01.11 12:01
. * Re: Вегетариански гювечета novpotr   27.01.11 22:30
. * Re: Вегетариански гювечета Sapiens   19.01.11 17:16
. * Re: Вегетариански гювечета hannibal   20.01.11 08:44
. * Re: Вегетариански гювечета Sapiens   20.01.11 13:07
. * Re: Вегетариански гювечета impulce   19.01.11 19:12
. * Re: Вегетариански гювечета Capa _   21.01.11 11:26
. * Re: Вегетариански гювечета Sapiens   21.01.11 13:15
. * Re: Вегетариански гювечета impulce   23.01.11 20:38
. * Re: Вегетариански гювечета MoPcKu   21.01.11 12:50
. * Re: Вегетариански гювечета Sapiens   21.01.11 13:18
. * Re: Вегетариански гювечета MoPcKu   21.01.11 19:02
. * Re: Вегетариански гювечета ket1234   22.01.11 18:05
. * Re: Вегетариански гювечета Sapiens   22.01.11 21:59
. * Re: Вегетариански гювечета ket1234   23.01.11 00:08
. * Re: Вегетариански гювечета MoPcKu   24.01.11 09:21
. * Re: Вегетариански гювечета ПOЛУидиoтчeтo   30.01.11 21:15
. * Re: Вегетариански гювечета martyr   31.01.11 00:13
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.