|
Тема |
Re: За пържене и за масла за пържене. [re: Гинec] |
|
Автор |
aut () |
|
Публикувано | 24.11.10 23:30 |
|
|
Забравих и още едно уточнение
Количеството гхи зависи от качеството на маслото - от 500 грама може и 400 да се получат, ако няма много вода. Критерият е тъмножълтият цвят накрая и миризмата на орехи - лекичка. Колко ще се редуцира обема - божа работа.
Понеже аз си купувам и масло от пазара - примерно по 2 килограма, прибирам от гхи и в хладилника, защото извън него трае около 2 седмици - то и не остава повече деАко се прибира в хладилника, най-добре е да се изсипе докато е течно, не топло, в някакъв съд, от който може после да се обърне като кекс. Имам предвид, че първият път го бях сложила в буркан, от който трудно се изстъргва с лъжица. Сега го изсипвам в правоъгълна пластмасова кутия и като стегне - обръщам в пергаментова хартия или фолио и се реже като обикновено масло. Казвам това, защото гхи като се втвърди е чупливо и ронливо, не е като мекото обикновено масло.
Освен това, като го държиш извън хладилника, възможно е да побелее и да не е съвсем течно, ми като пюре примерно. Пак зависи от качеството на маслото - понякога си седи като зехтин, понякога се сгъстява. Това хич не му се отразява на вкусовите качества, споко. Както и на здравословните
|
| |
|
|
|