Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 07:43 15.06.24 
Клубове/ Хоби, Развлечения / Готварски рецепти Пълен преглед*
Информация за клуба
Тема Re: За пържене и за масла за пържене. [re: !Roxana!]
Автор aut ()
Публикувано24.11.10 22:19  



Маслото си е хубаво като мирише на препържено - примерно на пилешко дборче

, но зависи дали ти е здрав стомаха наистина. Иначе е по-добре за задушаване и печене, да. Или пък леко разтопено върху зеленчуци на пара.

Пробвай обаче с претопено масло "гхи" - знам го от една приятелка, която ходеше на йога, пък и навсякъде в кулинарните блогове го препоръчват. Принципът е, че се маха водата - това го правеха и бабите навремето, обаче коагулира и белтъкът, който носи "лошия" холестерол - не мога да го обясня "научно"

Прави се по следния начин: половин килограм масло, но да е качествено - аз купувам немско, въпреки че и с мандарджийско става. Слагаш на много слаб огън за около 2 часа. Първият час отгоре изплува бяла пяна, което е водата - обира се от време на време с лъжица. Някъде около втория час, пяната вече е на отделни мехурчета, обаче по дъното започват да се образуват кафяви налепи - точно това е белтъка. Маслото става тъмножълто и бистро и започва да мирише на орехи. Когато дъното цялото стане кафяво - внимавай да не започне да се пържи - прецеждаш през ситна марля. Резултатът е тъмно и прозрачно олио с приятен аромат на леко препържено масло. Може да не се държи в хладилника изобщо - не се разваля, пробвала съм. От половин килограм трябва да ти излезат към 300 грама пречистено масло. Ако има повече вода, може и 250 грама да станат.

Много е вкусно като се добавя в яденето. На печено пиле как върви - мммм! Полезно е за хора, които имат язви и гастрити - смазвало някак, не знам какъв е принципа. Факт е обаче, че като готвя с такова масло, мъжът ми няма проблеми - иначе има много остър гастрит. Баща ми, лека му пръст, имаше язва, но такова масло му действаше "като балсам". То по консистенция е нещо като зехтин всъщност, но си мирише на масло. Казват, че било добре и за пиене на гладно сутрин - чистело токсините - по една лъжица, леко затоплено



Цялата тема
ТемаАвторПубликувано
* За пържене и за масла за пържене. !Roxana!   24.11.10 12:58
. * Re: За пържене и за масла за пържене. Mишo Шaмapa   24.11.10 13:40
. * Re: За пържене и за масла за пържене. !Roxana!   24.11.10 14:32
. * Re: За пържене и за масла за пържене. бaбa 3aйka   24.11.10 14:42
. * А аз mirror_   24.11.10 16:54
. * Re: А аз !Roxana!   24.11.10 17:10
. * Re: За пържене и за масла за пържене. Kaлoмaин   24.11.10 17:08
. * Re: За пържене и за масла за пържене. aut   24.11.10 22:19
. * Re: За пържене и за масла за пържене. !Roxana!   24.11.10 22:29
. * Re: За пържене и за масла за пържене. aut   24.11.10 22:50
. * Re: За пържене и за масла за пържене. Гинec   24.11.10 22:32
. * Re: За пържене и за масла за пържене. aut   24.11.10 22:57
. * Re: За пържене и за масла за пържене. Гинec   24.11.10 23:13
. * Re: За пържене и за масла за пържене. aut   24.11.10 23:30
. * Re: За пържене и за масла за пържене. Гинec   24.11.10 23:39
. * Re: За пържене и за масла за пържене. !Roxana!   24.11.10 23:47
. * Re: За пържене и за масла за пържене. sylt   06.12.10 13:00
. * Re: За пържене и за масла за пържене. aut   06.12.10 19:19
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.