|
Тема |
Re: За пържене и за масла за пържене. [re: !Roxana!] |
|
Автор |
aut () |
|
Публикувано | 24.11.10 22:19 |
|
|
Маслото си е хубаво като мирише на препържено - примерно на пилешко дборче, но зависи дали ти е здрав стомаха наистина. Иначе е по-добре за задушаване и печене, да. Или пък леко разтопено върху зеленчуци на пара.
Пробвай обаче с претопено масло "гхи" - знам го от една приятелка, която ходеше на йога, пък и навсякъде в кулинарните блогове го препоръчват. Принципът е, че се маха водата - това го правеха и бабите навремето, обаче коагулира и белтъкът, който носи "лошия" холестерол - не мога да го обясня "научно"
Прави се по следния начин: половин килограм масло, но да е качествено - аз купувам немско, въпреки че и с мандарджийско става. Слагаш на много слаб огън за около 2 часа. Първият час отгоре изплува бяла пяна, което е водата - обира се от време на време с лъжица. Някъде около втория час, пяната вече е на отделни мехурчета, обаче по дъното започват да се образуват кафяви налепи - точно това е белтъка. Маслото става тъмножълто и бистро и започва да мирише на орехи. Когато дъното цялото стане кафяво - внимавай да не започне да се пържи - прецеждаш през ситна марля. Резултатът е тъмно и прозрачно олио с приятен аромат на леко препържено масло. Може да не се държи в хладилника изобщо - не се разваля, пробвала съм. От половин килограм трябва да ти излезат към 300 грама пречистено масло. Ако има повече вода, може и 250 грама да станат.
Много е вкусно като се добавя в яденето. На печено пиле как върви - мммм! Полезно е за хора, които имат язви и гастрити - смазвало някак, не знам какъв е принципа. Факт е обаче, че като готвя с такова масло, мъжът ми няма проблеми - иначе има много остър гастрит. Баща ми, лека му пръст, имаше язва, но такова масло му действаше "като балсам". То по консистенция е нещо като зехтин всъщност, но си мирише на масло. Казват, че било добре и за пиене на гладно сутрин - чистело токсините - по една лъжица, леко затоплено
|
| |
|
|
|