|
|
| Тема |
Вчера дедо ви сложи киселото зеле. |
|
| Автор |
Kиpo ( ) |
|
| Публикувано | 23.11.10 11:46 |
|
|
|
60тина кила, 60 литра петроханска изворна вода и нужното количество морска сол. Никакви допълнителни простотии, освен хрян при приключване на млечнокиселата ферментация, няма да слагам. Затиснато с решетка и екологичен петрохански камък от някакъв базалт, заменил преди 2-3 години силно обогатяващите киселия зелев сок мраморни парчета
Преди десетина-15 години с голяма неохота започнах да си слагам сам зеле, след като починаха бабите и осъзнатата невъзможност да си купи човек ИСТИНСКО такова без консерванти от който и да е магазин. А киселото зеле е стратегическа суровина за поне 5 основни групи ястия: сърми, свинско и патешко със зеле, кисело зеле с и без ориз на фурна, к.зелева салата и многокомпонентната употреба на самия зелев сок.
Тук приемам всякакви идеи, не че ми липсват мои, но винаги са добре дошли.
П.С: Сетих се за една от най-великите кулинарни перверзии: боб с кисело зеле: та якомбинация ми е по-противна дори от всякакви варени тестени боклуци, издигнати от италианци и снобароподобните им почитатели в култ.
Днес Бог дава много чудеса и прави смешна науката, за да прибере СВОИТЕ при Себе си
| |
| |
|
|
|