Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 23:17 23.10.25 
Клубове/ Хоби, Развлечения / Готварски рецепти Пълен преглед*
Информация за клуба
Тема Рататуй
Автор Гинec (G.G.Q.)
Публикувано12.11.10 23:26  



Пипилота ме подсети за това:

Рататуи – като от филма на Pixar

Странната думичка назовава популярна френска манджа със зеленчуци

Ако прочетете този текст – ще спестите частта с проучването и директно ще преминете към приготвянето.
Има толкова много различни рецепти за Рататуи. Някои разновидности се варят, други се пекат. Общото между всички тях е, че в зеленчуковия гювеч не се слагат месо и картофи. От друга страна – готовото ястие е идеална гарнитура за всякаква мръвка, просто не бива да ги печете заедно.
И понеже няма как да осигурим всички продукти за оригиналната филмова рецепта, предприех две волности. У нас не се продават жълти тиквички, така че ги замених с червен лук и пипер (тези съставки присъстват в повечето рецепти за Рататуи). Трябват ви още 2 малки патладжана (син домат), 2 тиквички, 4 – 5 домата, 2 глави червен лук и 2 пиперки (или чушки, както им казват в южната част на страната). Гледайте диаметърът на всички зеленчуци да е горе-долу еднакъв – тук гоним не само вкус, а и визия.

Измийте зеленчуците и ги нарежете на тънки шайби. Колкото по-тънки – толкова по-добре. Ако имате V-образно ренде, то ще ви е от изключителна помощ. Накиснете резените патладжан в подсолена вода за около 20 – 30 минути, след което ги изплакнете добре.
Намерете си кръгла тава. Покрийте дъното й с доматено пюре, добавете и малко растителна мазнина (по желание можете да сложите и няколко скилидки нарязан чесън). Време е да започне голямото редене. Стартирайте от най-външната част. Шайба патладжан, тиквичка, домат, лук и пипер. И пак.. шайба патладжан, тиквичка, домат, лук и пипер. Така увийте хубава спирала и завършете в центъра на тавата.

Отгоре поръсете със сол, бял пипер, розмарин и мащерка. Никакви чубрици или червен пипер! Готвим френски специалитет.
Покрийте тавата с фолио и печете на силна фурна час и половина.
Сервирайте с фантазия. Не е лошо да поднесете гювеча с чаша френско Розе и франзела с чеснов сос. Изберете и френски филм за след вечеря. Така ще си гарантирате едно незабравимо приключение с чуждестранен привкус.

Необходими продукти:
2 малки патладжана (син домат)
2 тиквички;
4 – 5 домата;
2 глави червен лук;
2 пиперки;
250 мл доматено пюре
Щипка сол, бял пипер, розмарин и мащерка

Редактирано от Гинec на 12.11.10 23:32.



Цялата тема
ТемаАвторПубликувано
* Рататуй Гинec   12.11.10 23:26
. * Пропуснала си jamie   13.11.10 13:52
. * Re: Пропуснала си Гинec   13.11.10 16:59
. * Re: Рататуй PipilotaV.   13.11.10 15:52
. * Re: Рататуй Гинec   13.11.10 17:01
. * Re: Рататуй PipilotaV.   13.11.10 20:53
. * Re: Рататуй rade6ki   17.11.10 01:08
. * Една мъниничка корекциика... gogobravo   17.11.10 10:52
. * Re: Една мъниничка корекциика... Гинec   17.11.10 13:15
. * Re: Рататуй forti   17.11.10 14:05
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.