Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 04:42 14.07.25 
Клубове/ Хоби, Развлечения / Готварски рецепти Пълен преглед*
Информация за клуба
Тема Re: Говежда пастърма [re: Sapiens]
Автор bobiO8 (член)
Публикувано03.11.10 20:10  



Сапи, темата ти просто провокира.

Пастърма

Месото се надупчва с по тънко шило на много места, за да може по добре да поеме солта. Можете да си оформите всякакви на вид парчета преди да ги осолите. Слагат се в дървен съд /може и пластмасов/, на дъното, на който предварително е застлан с тънък слой сол. Месото за пастърма се нарежда плътно и посолява обилно със сол отвсякъде, а най отгоре се покрива с 2см. дебел слой сол. За осоляването на 10кг. месо се използват 600-800гр. сол. Солта извлича част от водата от месото и се образува саламура, поради което парчетата месо се притискат с тежест. Оставя се на студено - около 6 градуса. След 6 денонощия месото се изважда и поставя в саламура /180гр. сол на литър вода/, в която престояват още 6 денонощия при 6 градуса температура на помещението.
Осолените парчета се изкисват в продължение на 24часа за обезсоляване в студена вода. Сменяте водата на всеки 4 часа – общо 6 пъти. Подсушаваме ги и ги овалваме в смес от червен, черен пипер, чимен и малко чубрица. Окачват се на проветриво и сухо място да съхнат. На всеки три дни парчетата се притискат с тежести за пресуване. До 14 дни пастърмата трябва да е готова за консумиране.

Ако месото за пастърма е от прясно заклано животно се оставя да престои два дни на студено. Най-хубаво е от рибицата, бута и плешката. На изрязаните части месо се запазват подкожните и междумускулни тлъстини и им се предава правилна правоъгълна форма, според големината им,без да се правят нарязвания.Дебелината трябва да бъде 4-5см. Месото трябва да бъде чисто, без сухожилия, кръвоносни съдове и кръвни съсиреци.

Кайзероване
Намазване с каша от 30 % чимен, 10 % черен пипер, 10 % счукан /пасиран/ чесън, 50 % червен пипер + 50мл. бяло вино.




Да станеш човек е изкуство.

Цялата тема
ТемаАвторПубликувано
* Говежда пастърма Sapiens   30.10.10 21:27
. * Дааа!!!! himbeer   30.10.10 22:59
. * Re: Дааа!!!! Гинec   30.10.10 23:09
. * Re: Дааа!!!! himbeer   30.10.10 23:22
. * Re: Дааа!!!! slynze   30.10.10 23:41
. * Re: Дааа!!!! Sapiens   30.10.10 23:52
. * Re: Дааа!!!! Sapiens   30.10.10 23:33
. * Re: Дааа!!!! himbeer   31.10.10 11:22
. * Re: Дааа!!!! expert /ne vinagi /   31.10.10 20:34
. * Re: Дааа!!!! Sapiens   31.10.10 20:58
. * Благодаря! himbeer   31.10.10 21:10
. * Re: Дааа!!!! Sapiens   31.10.10 21:28
. * Re: Дааа!!!! himbeer   31.10.10 21:36
. * Re: Дааа!!!! Sapiens   31.10.10 22:10
. * Re: Дааа!!!! bobiO8   03.11.10 16:00
. * Re: Говежда пастърма Пaньo Дoнeв   03.11.10 14:22
. * Много полезна рецепта! Melany99   03.11.10 15:17
. * Re: Много полезна рецепта! Sapiens   03.11.10 17:29
. * Re: Много полезна рецепта! martyr   03.11.10 18:10
. * Ааа, то месец няма да изтрае Melany99   03.11.10 19:47
. * Re: Много полезна рецепта! Sapiens   03.11.10 20:12
. * Re: Много полезна рецепта! himbeer   03.11.10 22:52
. * Re: Много полезна рецепта! Sapiens   03.11.10 22:53
. * Re: Много полезна рецепта! himbeer   03.11.10 23:01
. * Мерси! Melany99   03.11.10 19:45
. * Re: Говежда пастърма bobiO8   03.11.10 20:10
. * Re: Говежда пастърма Sapiens   03.11.10 20:15
. * От два дни mirror_   03.11.10 21:12
. * Re: От два дни Sapiens   03.11.10 22:49
. * Re: От два дни mirror_   03.11.10 23:02
. * Re: От два дни MoPcKu   04.11.10 12:02
. * Re: От два дни Sapiens   04.11.10 15:23
. * Re: От два дни Гинec   04.11.10 15:30
. * Re: От два дни himbeer   04.11.10 15:41
. * Re: От два дни Гинec   04.11.10 16:02
. * Re: От два дни Kaлoмaин   04.11.10 15:44
. * Re: От два дни Sapiens   04.11.10 15:52
. * Re: От два дни Гинec   04.11.10 16:03
. * Етъра си го има martyr   04.11.10 18:11
. * Re: От два дни Sapiens   04.11.10 15:45
. * Re: От два дни Гинec   04.11.10 16:05
. * Здрасти, Гинес! mirror_   06.11.10 12:45
. * Re: Здрасти, Гинес! Гинec   06.11.10 18:58
. * Re: Здрасти, Гинес! himbeer   06.11.10 20:27
. * Re: Здрасти, Гинес! Гинec   06.11.10 21:35
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.