|
Тема |
Говежда пастърма |
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
|
Публикувано | 30.10.10 21:27 |
|
|
Рецептата е за около 1 кг., но количеството на подправките може да се увеличи в зависимост от парчето месо, с което разполагате.
ПРОДУКТИ:
* около един кг. говеждо месо, за предпочитане от бута
* 50 г. сол,
* 8 хвойнови зърна (пресни или сушени),
* 1 дафинов лист,
* 1/2 равна ч.л. лют червен пипер,
* 1 ч.л. чер пипер,
* 1/2 ч.л. чимен
* 80 мл. качествен джин (в оригинала - кюмел, ракия с ким)
ПРИГОТВЯНЕ:
1 кг. (или повече...) говеждо месо - най добре от бута. Измива се под течаща студена вода и веднага се подсушава добре.
Месото се натрива със смес от сол, смлян черен пипер, чимен и лют червен пипер, докато месото поеме напълно подправките. Най-добре е да се натрива с ръка в медицинска ръкавица, иначе поне една седмица няма да се отмирише от чимена и да се отмие от червения пипер...
Овкусеното месо се поставя в керамичен или емайлиран съд, поръсва се с натрошения
дафинов лист и смачканите хвойнови зърна и се полива с джина.
Затиска се с плоскост - пластмасова или дървена дъска за рязане с подходящ размер и 3-4 кг. тежест - може и голям съд, пълен с вода.
Месото се оставя на сухо и хладно место за 8 дни, като най-малкото един път на ден се обръща и отново се затиска.
На деветия ден месото се изважда от маринатата, попива се основно и с губерка се прекарва здрав канап така, че да може месото да се провеси.
Шнурът трябва да бъде здрав, но да не реже месото.
За предпочитане е месото се обвие в тензух /марля/ и да се закачи на
на сигурно проветриво место, за да се суши около 2 месеца.
|
| |
|
|
|