Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 00:35 22.10.25 
Клубове/ Хоби, Развлечения / Готварски рецепти Пълен преглед*
Информация за клуба
Тема Вкусно постно есенно ястие
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано20.10.10 23:21  



ПРОДУКТИ:
около 350 г. броколи
около 350 г. карфиол
4 моркова, може и по-големи
1 голяма червена чушка
1 малка и много пресна тиквичка
1 голям картоф
1 с.л. нарязани листа целина (не е задължително)
3 с.л. зехтин (олио)
1/2 ч.л. пресносмлян бял пипер
200 мл. вода
1 ч.л. лимонов сок
опционално - 30 г. краве масло
вместо сол - 4 ч.л. подправка МАГИ Вълшебен вкус - 10 зеленчука
(спокойно, знам реакцията ви, но не смятам, че 2 мг. натриев глутаминат ще вкарат някого в гроба...)

ПРИГОТОВЛЕНИЕ:
За разлика от останалите мои рецепти, тази сравнително малко разчита на технологията, а изцяло използва натуралните вкусове и аромати на продуктите.
Единственото, което трябва да се спази задължително, това е броколито и карфиолът да са поставят най-отгоре, върху всички останали зеленчуци.
Яденето в никакъв случай не се бърка.
Всички зеленчуци, без броколито и карфиола, се нарязват на къси жулиени (не, че има кой знае какво значение, но е по-приятно на вид...).
Картофът, морковът и тиквичка само се измиват с четка и почистват от евентуални дефекти преди да се нарежат. Конформистите и хипохондриците, естествено, задължително да си ги обелят...
Броколито и карфиолът се накъсват на цветчета, като коренът се нарязва също на средни кубчета, единствено най-долната му част се обелва от по-грубата тъкан.
Всички описани зеленчуци, без броколито и карфиолът, се поставят в тенджерата и се заливат с водата. Върху тях се поставят цветчетата карфиол и броколи, поливат се с мазнината равномерно и най-накрая се поръсват с осоляващата подправка.
Това се прави, за да може най-нежните и уязвими зеленчуци да се варят буквално на пара, а по-грубите - на по-високата температура.
Стичащата се кондензна вода от образувалата се пара да се стича леко охладена върху броколито и карфиола и да смива осоляващата съставка и мазнината отгоре-надолу и съвършено равномерно.
Варим под капак 5 мин. от завирането на най-силното на ел.котлон (нямам опит в готвенето на газов котлон, притежатели те на такъв да ме извинят...).
След 5 мин. намаляваме на 2 на ел.котлон и варим още 10 мин.
Правя уговорката, че на броколито и карфиолът са необходими не повече от 7-8 мин. на силна пара, но морковите и картофът искат по- дълго време, затова са и тези технологични "фортиции", които по естествен начин да разпределят правилно температурата и всичко да се свари за едно и също време.
Принципно, рецептата е замислена като изцяло и напълно постна, но, ако искате да нарушите този й статут, много добре би било, ако съвсем накрая, след свалянето от огъня, освен поливането с ч.л. лимонов сок, полеете и с 30 г. леко препържено краве масло.


Редактирано от Sapiens на 21.10.10 00:28.



Цялата тема
ТемаАвторПубликувано
* Вкусно постно есенно ястие Sapiens   20.10.10 23:21
. * Re: Вкусно постно есенно ястие himbeer   20.10.10 23:51
. * Re: Вкусно постно есенно ястие Sapiens   21.10.10 00:15
. * ААха himbeer   21.10.10 01:13
. * Re: ААха Sapiens   21.10.10 01:33
. * Re: Вкусно постно есенно ястие abettor   22.10.10 12:40
. * Re: Вкусно постно есенно ястие Гинec   22.10.10 18:58
. * нашия начин engel2   22.10.10 02:50
. * Re: Вкусно постно есенно ястие *mila*   26.10.10 21:31
. * Re: Вкусно постно есенно ястие Sapiens   26.10.10 23:11
. * Re: Вкусно постно есенно ястие *mila*   27.10.10 11:41
. * Re: Вкусно постно есенно ястие Sapiens   27.10.10 13:58
. * Re: Вкусно постно есенно ястие Фиши   27.10.10 15:31
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.